Milaković: Poruke mržnje za srpsku manjinu u Hrvatskoj skoro pa svakodnevica

Vesti 12. maj 202120:32 > 20:405 komentara
Podeli:

Zamenik gradonačelnika Vukovara Srđan Milaković kaže za N1 da su se u Borovu Selu smirile tenzije nakon incidenta koji se desio početkom maja kada je grupa navijača išla kroz selo i uzvikivala "Ubij Srbina". Milaković kaže i da se zapita "odakle tim mladim ljudima takve ideje". "Kakvo je to javno mnjenje, kakav je to obrazovni sistem? Ti mladi nisu učestvovali u ratu, nemaju to iskustvo, i hrvatsko društvo zaista treba da se zapita gde su odgojeni, u kakvim okolnostima i gde su ponikli ti mladi ljudi", kazao je Milaković.

Policija je, nakon tog događaja, privela 14 osoba i određen im je pritvor.

POVEZANE VESTI

„Koliko je meni poznato, 14 mladića je privedeno, iako je prvobitno, ministar unutrašnjih poslova, mislim, rekao da je to remećenje javnog reda i mira. Sutradan već, se ispravila policija i kvalifikovala incident kao krivično delo i odredilo pritvor za te mladiće“, kazao je Milaković u Danu uživo na N1.

Dodao je da je policija „koliko-toliko izvršila postupanje koje je korektno“.

Na pitanje koliko se višedecenijski problemi prenose na nove generacije, Milaković kaže da ovakve incidente izazivaju uglavnom mladi ljudi.

„Mi stalno imamo problem kada su u pitanju mladi ljudi, često se ti događaji kvalifikuju kao sukobi navijačkih grupa, ali je tu uvek bila prisutna nacionalna komponenta, navijački sukob je bio u drugom planu. Druga stvar, radilo se uvek o sukobu između pripadnika srpske i hrvatske zajednice, često su bila deca vinovnici koja nisu pripadnici navijačkim grupama“, kazao je.

Teško je, dodaje, mladima da se odupru „toj količini negativne kampanje“.

I to je, kaže, veliki problem hrvatskog društva.

„To je ozbiljna stvar, hrvatsko društvo treba da se zapita odakle ovim mladim ljudima te ideje, kakvo je to javno mnjenje, kakav je to obrazovni sistem. Ti mladi u ratu nisu bili, nemaju ta iskustva, a u stanju su da pošalju takve monstruozne poruke“, izjavio je Milaković.

Danas su nove pretnje stigle iz Zagreba. Hrvatski istoričar, kolumnista portala NET Hrvoje Klasić dobio je pretnje smrću u pismu adresiranom na Odsek za istoriju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, gde radi kao vanredni profesor. U pismu koje je naslovljeno kao „Poziv hrvatskom narodu“ poručuje se: „Ubij Klasića, a ne Srbina! Ubij Klasića izdajnika!

Komentarišući ove pretnje, Milaković kaže da nije prvi put da Klasić dobija takve poruke.

„Činjenica je profesor Klasić ima istupe vezane za te teme u kojima u Hrvatskoj postoje nesaglasnosti i da nije na liniji desničarskih grupa, prilično je realan i korektan, a to mu i zameraju često. Rekao bih da to nije prvi put, on je stalno izložen pretnjama, ne znam da li su bile u tolikom obimu kao do sada, ali ih je bilo“, rekao je sagovornik N1.

Kakve poruke se ovim šalju srpskoj manjini u Hrvatskoj? MIlaković kaže: „Već smo na njih navikli“.

„Mi smo, na žalost, navikli na takvu vrstu poruka, na grafite na fasadama, na te monstruozne poruke na vešala. Daju si oduška ti koji ih šalju, uglavnom su bili dosta produktivni u tom smislu, ali nisu originalni i teško im je više da budu originalni“, kaže.

Slične poruke česte su i na društvenim mrežama.

„Da, ne možemo reći da nam je drago i da nemamo nikakvog straha zbog toga, ali teško da nas može dodatno uplašiti. Sve to je deo skoro pa svakodnevice“, naglasio je Milaković.

Komentari

Vaš komentar