Mijatović: Kovid pasoši da, ali mnoga pitanja o pravnoj zaštiti nisu razmatrana

Vesti 17. mar. 202118:232 komentara
Podeli:

Poslednjih dana bilo je različitih informacija u vezi sa "kovid pasošima" EU, od toga da će važiti samo za vakcinisane, čime bi se kršila prava onih grupa ljudi koji ne mogu da prime vakcinu, do toga da će taj pasoš sadržati i druge mogućnosti, kaže za N1 Marina Mijatović, koja se bavi medicinskim pravom. Ono što je po njoj bitno je da izdavanje ovog pasoša mora da obuhvati kompletnu pravna zaštitu, što EU, misli, nije uopšte sada razmatrala.

Evropska komisija (EK) je danas predložila uvođenje Digitalnog zelenog sertifikata za putovanja unutar EU, poznat kao „kovid pasoš“, koji će sadržati podatke da li je osoba vakcinisana protiv koronavirusa, da li je stekla imunitet posle preležane zaraze ili ima negativan PCR test. „Funkcija ovog sertifikata je da pokaže da li je osoba vakcinisana, ima negativni test ili se oporavila od kovida-19 i ima antitela“, rekla je novinarima predsednica EK Ursula fon der Lajen.

„Danas su se otvorile druga pravna pitanja – kako će zemlje koje su obezbedile besplatnu vakcinu, obezbediti besplatne PCR testove za ljude koji žele da putuju, a nisu se vakcinisali, ne mogu da se vakcinišu, ili deca ispod 18 godina. Oni će biti u nejednakom položaju“, precizira Marina Mijatović.

Prema njenim rečima, može se postaviti pitanje da li je njima na neki način ograničeno kretanje.

POVEZANE VESTI

„Jer ako PCR test košta 9.000 dinara, da li će osoba svaki put kada želi da izađe iz zemlje imati da plati 9.000 dinara. Ovaj sertifikat nam samo daje mogućnost da na lakši načinpređemo iz zemlje u zemlju“, navodi Mijatović.

Međutim, dodaje i da zbunjuje informacija da će pojedine zemlje EU moći same da odrede koje će vakcine priznati, a koje nisu u sistemu EMA.

„Ako neko uđe u Mađarsku, kako će vam na teritoriji Francuske neko verifikovati taj vaš kovid pasoš? Ja bih sa pravne strane i to pitanje postavila… To se nije postavilo pitanje, ali su izneli stav da će te podatke dobijati od relevantnih zdravstvenih ustanova svake pojedinačne zemlje. Mi ne znamo ko će prikupljati te podatke na teritoriji EU, ko ih obrađuje i koja su tela nadležna da neko obrađuje naše podatke“, rekla je Mijatović.

Takođe je pitanje relevantne informacije o vakcini koja se tiču koda koji nosi ta vakcina. „To negde postoji kao varijanta da postoji u tim sertifikatima i kovid pasošima“, kaže Mijatović.

Ona naglašava da, ipak, za sada „kovid pasoš“ deluje kao jedino prihvatljivo rešenje za delimičan povratak u normalu, ali navodi da mora da se obrati pažnja i obuhvati kompletna pravna zaštita.

„…što ja mislim da EU u ovom momentu nije uopšte razmatrala. Jasno je da je ovo neki draft, osnovna ideja, samo bi trebalo da se ubrza ta procedura ukoliko želimo do leta da se krećemo slobodno“, rekla je.

Mijatović kaže i da je u redu da se „iskontroliše da li je noko pozitivan ili negativan na kovid ali da to mora biti pokriveno nekom pravnom zaštitom“.

A šta ako je neko vakcinisan a nema antitela ili test pokaže pogrešno?

„Upozoravali su nas da i kad se vakinišemo nosimo maske, jer to što je neko vakcinisan ne znači da ne može da prenosi virus, već samo znači da će imati lakšu sliku infekcije, muđutim, vacina jeste neka vrsta zaštite, sigurnost da se kovid nece širiti tim intenzitetom“, kazala je.

Srbija je, kako je rekla, najavila da će imati posebne sertifikate.

„U medijima sam videla da će posebni pregovori voditi sa zemljama na Balkanu, da će se zaključiti neki ugovori. Srbija je najavila da će imati posebne sertifikate, ali za sada je ideja da se u sertifikate koje će izdavati Srbija, unosi broj pasoša. Srbija pregovara sa Turskom i Grčkom da se ubrza procedura i podrži ovaj sertifikat“, pojasnila je Mijatović.

Komentari

Vaš komentar