Mijačić: U ovom trenutku nije realno očekivati susret Vučića i Kurtija

Vesti 29. jun 202208:111 komentar
Podeli:
Izvor: N1

Dragiša Mijačić sa Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj ocenio je da u ovom trenutku nije realno očekivati susret između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija. Govoreći o pitanju tablica, Mijačić je naveo da se ide ka tome da će Kosovo primeniti jednostrane mere, a uslov EU je da one ne budu nasilni akti.

Iako Mijačić ne očekuje susret Vučića i Kurtija u ovom trenutku, on je istakao da je format koji se napravio prethodnih meseci ipak dao neke rezultate u vezi energetike.

„U ovom trenutku nije toliko neophodno da se sretnu Vučić i Kurti, koliko je bitno rešavati jedan po jedan problem oko zaostalih sporazuma koji već godinama ‘stoje’ tako nerealizovani“, rekao je Mijačić u „Pregledu dana“ na TV Newsmax Adria, prenosi Nova.rs.

Povezane vesti:

On je istakao da je jedno od gorućih problema upravo pitanje tablica i ocenio da je to jedan od razloga posete specijalnog izaslanika Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslava Lajčaka regionu.

„Radna grupa koja je sastavljena imala je mandat šest meseci da napravi konačno rešenje, ali nije završila posao u zadatom roku, sada se ide ka tome da će Kosovo primeniti jednostrane mere. Kada su u pitanju jednostrane mere mislim da je EU postavila uslov Kosovu da te mere ne budu nasilni akti. Ključno pitanje je šta će biti sa automobilima čije tablice je izdala Srbija za gradove na Kosovu“, ocenio je.

On je naveo da protok beogradskih tablica kada građani putuju za Kosovo i prištinske kada putuju u Beograd biti korišćena mera stikera za prelaz, ali da je pitanje šta će biti sa tablicama koje je izdala Srbija za na primer Kosovsku Mitrovicu, te da će za te automobile verovatno postojati jednostrane mere.

Još jedno od najvažnijih pitanja u procesu dijaloga Beograda i Prištine je i pitanje nestalih osoba i to ne samo zbog normalizacije odnosa, već i radi pomirenja između dva naroda, kaže on.

„To je jedno humano i humanitarno pitanje, bitno ne samo žrtvama i njihovim porodicama, već svim našim društvima“, rekao je Mijačić.

Pozvao delegacije Beograda i Prištine da depolitizuju to pitanje i krenu da ga rešavaju.

„Situacija je takva da se jedna strana žali na drugu na otkrivanje tih lokacija“, rekao je gost „Pregleda dana“ i dodao da je u deklaraciji, koja je trebalo da bude usvojena prošle nedelje, a koja se nije usvojila, treba strane da potpišu da se obavezuju na rešavanje ovog pitanja.

Komentari

Vaš komentar