Mijačić: Srbija već godinama ne zna šta je Vučićevo rešenje za Kosovo

Vesti 18. sep 202212:19 45 komentara
FoNet/Aleksandar Barda

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nema rešenje za pitanje Kosova i samo pokušava da zadrži poziciju moći bez preuzimanja odgovornosti, smatra Srđan Hercigonja iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, dok Dragiša Mijačić iz Nacionalnog konventa o EU za poglavlje 35 podseća da Srbija već godinama ne zna šta je Vučićevo rešenje za Kosovo.

On je u FoNetovom serijalu Kvaka 23 objasnio da mu je bilo zanimljivo što je Vučić na dvodnevnom zasedanju Skupštine Srbije prvi put priznao da je bio za razgraničenje, što je bila ideja koja se zvanično pojavila 2018, posle unutrašnjeg dijaloga, kada je država trebalo da iznese svoju platformu.

Pročitajte još

Mijačić ipak napominje da je dobro da se pregovaračke strane sada vrate dijalogu i da se sva pitanja rešavaju mirnim putem.

„Neophodno je da se ova prilika iskoristi i da se nađe neko rešenje. Ako ispustimo ovu priliku, takve prilike neće biti sigurno još nekoliko godina, a pitanje je da li tokom tih nekoliko godina možemo da sačuvamo mir”, ocenio je on.

Po njemu, Vučić u Skupštini nije pokušavao da postigne konsenzus, nego je samo tražio da se usvoji izveštaj o pregovaračkom procesu sa Prištinom u prethodnih godinu dana, što se na kraju sednice i desilo, uprkos stavu većeg dela opozicije.

„Opozicija je više iskazala jasan stav da ne podržava državnu politiku po svim pitanjima, uključujući i pitanje Kosova, nego što se to odnosilo na sam sadržaj teksta izveštaja“, protumačio je Mijačić.

S druge strane, Hercigonja misli da Vučić jeste tražio konsenzus, ali i da nije sigurno da je konsenzus izostao, uprkos glasanju.

„Videli smo da između opozicije i vlasti postoji konsenzus po krucijalnim pitanjima koja se tiču Kosova“, tvrdi on, uz napomenu da po tom pitanju između vlasti i opozicije postoje neke razlike, ali ne suštinske.

Hercigonja smatra da formalno neslaganje opozicije s izveštajem o toku pregovora neće uticati na dalji tok dijaloga, jer „Brisel veoma dobro zna da se u Srbiji pita samo jedan čovek“.

FoNet/Aleksandar Barda

Vučić pokušava da kosovsko pitanje uvrsti u eventualne mirovne pregovore o Ukrajini, što je nemoguće, objasnio je on i ukazao na želju predsednika da izbegne odgovornost koju je preuzeo na sebe pred međunarodnom zajednicom.

Sagovornici FoNeta nisu saglasni koja svetska sila trenutno ima glavnu reč u procesu rešavanja kosovskog problema.

S jedne strane, Mijačić misli da glavnu ulogu imaju EU i Miroslav Lajčak, iako Lajčak „nekad nema tu težinu ili mogućnost da ubedi jednu ili drugu stranu da učine neke krupne korake ili ustupke“, pa se tu pojavljuje i Gabrijel Eskobar.

Hercigonja je, međutim, uveren da su SAD i sa novom administracijom nastavile politiku Donalda Trampa da se putem ekonomskog povezivanja mogu rešavati nacionalni problemi.

„To nije urodilo plodom, niti će uroditi danas, ali mi se svakako čini da se, uprkos trudu koji ulažu Nemačka i Francuska, bez SAD ne može rešiti ništa po pitanju Srbije i Kosova“, zaključio je Hercigonja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare