Mijačić: Daleko smo od konačnog rešenja za Kosovo, Minić – ustupci neizbežni

Vesti 04. jun 202110:53 > 10:57 4 komentara

Dragiša Mijačić iz Nacionalnog konventa o EU kaže da kada pričamo o Kosovu uvek govorimo o konačnim rešenjima, "a mi smo jako daleko od nekog konačnog rešenja", ovde je više reč o procesu koji će dovesti do određenih rešenja. "Ovde je ključna stvar da li će se pregovarači sresti, i da li će to biti sad ili nešto kasnije", ističe Mijačić. Predsednica Evropskog pokreta u Srbiji Jelica Minić podseća da se u poslednje vreme pojavilo više različitih non pejpera u kojima se nudilo rešenje za Kosovo i "koji su vršili pritisak" i smatra da Srbija neće moći da izbegne ustupke.

Povezane vesti

Mijačić smatra da su sastanci zamenika pomoćnika američkog državnog sekretara Metjua Palmera i specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka sa zvaničnicima Beograda i Prištine imali za cilj da se otpočnu pregovori dve strane na visokom političkom nivou, dok Minić misli da konsolidacija unutar EU po pitanju dijaloga i veći angažman SAD ukazuju na neke nove važne elemente koji će uticati na dijalog.

„Nakon formiranja vlade u Prištini bila je nespremnost (kosovskog premijera Aljbina) Kurtija da uđe u pregovore, on je tražio neko vreme pripreme, to vreme mu je dato, ali vreme mu je isteklo“, ukazuje Mijačić u Novom danu na TV N1.

Minić podseća da je u poslednje vreme bilo više non pejpera u kojima se nudilo rešenje za Kosovo i „koji su vršili pritisak“.

„U toj igri različitih ponuđenih modela, praktično se polako sužava prostor za izbor. Srbija neće moći da izbegne ustupke, kao što je bio ustupak da se omogući Kosovu da učestvuje u svim regionalnim organizacijama, doduše sa zvezdicom i fusnotom“, navodi Minić.

Ona dodaje da je sastancima prethodio non pejper visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borela u kome su
„izlistana neka važna pitanja koja se odnose na pregovore i to je verovatno bila platforma koja je predstavljena i u Prištini i u Beogradu, tu su osetljiva pitanja, poput Zajednice srpskih opština (ZSO), čak se pominje i manastir Visoki Dečani“.

„Rečeno je da mora da se radi na kompromisu u dijalogu Beograda i Prištine. Ne verujem da se mogu očekivati neka maksimalistička rešenja, ali neki pomak je definitivno napravljen. Činjenica je da Kurti ne odbija više ZSO, ali kaže da ne može biti monoetnička“, kaže Minić.

Mijačić: EU nije definisala kako treba da izgleda ZSO

Mijačić navodi da je Kurti celu svoju političku platformu organizovao na kampanji da se ne formira ZSO, a sa druge strane „ZSO je stvar potpisanog dogovora i preuzeta obaveza od strane kosovske vlasti, a najveći problem je da glavni pregovarač – EU nije definisala kako treba da izgleda to telo (ZSO)“.

„Kada pričamo o Kosovu uvek govorimo o konačnim rešenjima, a mi smo jako daleko od nekog konačnog rešenja, ovde je više reč o procesu koji će dovesti do određenih rešenja. Ovde je ključna stvar da li će se pregovarači sresti, i da li će to biti sad ili nešto kasnije. Glavni je pritisak na Kurtija da dođe do susreta kako bi se počeli bilo kakvi pregovori“, navodi Mijačić.

Na pitanje kako tumači Kurtijevu izjavu da on ne želi nastavak dijaloga, već otvaranje novog poglavlja, Mijačić ocenjuje da kosovski premijer „hoće da restartuje dijalog, da ga stavi na nove početne pozicije, ali mislim da to nije moguće“.

„On vrlo malo zna o prethodnom procesu, on je sad u procesu učenja obaveza koje je preuzela kosovska strana, neke mu se sviđaju, neke ne.
On hoće da nameten novu temu – priznanje Kosova, a ne nudi nikakav kompromis. Srbija ne želi u tim okolnostima da pregovora i tu nastaje osnovni sukob“, navodi Mijačić.

Dodaje da je glavno pitanje „da li će se ići ka kompromisu ili će se ići na radikalno rešenje priznanja Kosova, što će podrazumevati pritisak na Srbiju“.

Minić navodi da predstojeći izbori i na Kosovu i u Srbiji predstavljaju „atmosferu koja ograničava prostor“.

Smatra da bi bilo dobro da i Vučić i Kurti traže da se formira ekonomska zona koja bi omogućila ekonomski razvoj, zaposlenost i konkretan zajednički život oba naroda.

„Palmer je na Kosovu rekao da su pomaci u pregovorima uslov za ekonomsku pomoć. Naglasak je takođe na značaju regionalne saradnje i da se preko raznih aranžmana preko regionalne saradnje rešavaju i neka bilateralna pitanja Beograda i Prištine“, navodi Minić.

Ona dodaje da „građani uopšte nisu prisutni ovde, nego su stalno velike teme, potcenjuje se ono što je na osnovu Briselskog sporazuma ostvareno i što je olakšalo život građana“.

„Od velikih tema mi zaboravljamo dnevni život i konkretne interese građana“, ističe ona.

Hoće li se konačno sastati Vučić i Kurti?

Na pitanje da li će ipak doći do susreta Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića sredinom meseca, kako je ranije najavljeno, Minić kaže da bi posle ovih razgovora u Beogradu i Prištini „teško bilo zamisliti da će bilo koja strana izričito odbiti susret“.

Mijačić takođe misli da će se sastati, „ali to će više biti protokolarni susret, no dobro je da se sretnu i da otpočnu pregovori“.

A na pitanje da li se priča o problemu koji je zapravo već rešen, Mijačić kaže da ne veruje.

„Ovo su procesi koji jako drugo traju i tek će da traju. Ovde više govorimo da li će se ovaj konflikt zamrznuti, mada je teško zamrznuti život, ili će se tražiti rešenje. U ovom trenutku rešenje nikome nije poželjno i u tom kontekstu je jako teško doći do nekog održivog rešenja“, smatra Mijačić.

Minić navodi da postoji iluzija da Kosovo i Srbija imaju isključivu moć odlučivanja po ovom pitanju.

„Treba gledati širi kontekst, a kontekst se mnogo širi, mi smo svojevrsna šahovska tabla, i tu su mnogo krupniji akteri koji su za tu igru zainteresovani, tako da se i o tome mora voditi računa“, ukazuje ona i dodaje da „mi, nažalost, prihvatamo da budemo šahovska tabla“.

Ona navodi i da Kurti pokušava da ostvari neki konsenzus na Kosovu, odnosno da u strategiju za pregovore uključi i opozicione partije i parlament.

„Vučić, i to mu se može osvetiti, isključiva je personifikacija pregovaračkog tela, to je nezahvalna uloga“, ocenjuje Minić.

Mijačić navodi da se ne slaže sa tim, i ocenjuje da Kurti ima veoma slab politički i mobilizacioni potencijal da okupi aktere.

„Jako je dugo bio van sistema, njegov potencijal je zanemarljiv. Na Kosovu Kurti nije učestvovao u procesu dijaloga sve ove godine, svi drugi politički akteri jesu. On je došao kao neko ko ništa ne zna o dijalogu, trebalo mu je vreme da se upozna, ali to vreme je isteklo i međunarodni akteri su nervozni da dijalog počne“, poručuje Mijačić.

On dodaje da je istina da Kurti pokušava da uključi i opoziciju i neke vanstranačke ličnosti, „ali veoma slabo mu ide“.

„Može se reći da on pokušava da minira dijalog… kako se ne bi pregovaralo o ZSO, već hoće da nametne neku svoju agendu“, smatra Mijačić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare