Mihajlović: Zakon o rodnoj ravnopravnosti istorijski korak za žene u Srbiji

Vesti 08. jun. 202113:00 > 13:036 komentara
Podeli:
Izvor: Tanjug / Ministarstvo rudarstva i energetike / Zoran Petrović

Možda donošenje Zakona o rodnoj ravnopravnosti nije istorijski korak za Srbiju, ali jeste istorijski korak za žene u Srbiji", ocenila je potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

Ona sve „koji bi da ruše“ taj zakon pozivala da upotrebe tu energiju i zajedno stvaraju „jednake uslove za žene i muškarce“, saopšteno je iz njenog kabineta.

Povezane vesti

„Jer samo to tražimo – jednake uslove, ništa više”, poručila je Mihajlović tokom posete u Bogatiću i podsetila da se na zakon o rodnoj ravnopravnosti „čekalo barem pet godina“ i da se kritike koje ovih dana uglavnom odnose na upotrebu rodno osetljivog jezika.

“Kada radite dobre stvari i želite da napravite promene nabolje u bilo kojoj oblasti, pa i u ovoj, nailazite na otpor. Kada govorimo o rodno senzitivnom jeziku, znamo da su nazivi nekih zanimanja tradicionalno u ženskom rodu, kao spremačica, kasirka, čistačica. A zašto je problem onda da kažemo premijerka, inženjerka, direktorka? Je l’ zaista brinemo o jeziku ili se radi o patrijarhalnim obrascima koji ne dozvoljavaju ženama da budu prepoznate i u profesijama u kojima je moć i koje su bolje plaćene i
priznate?“, pitala je Mihajlović.

Ona je zatražila da se svi udruž i zajedno stvaraju „društvo jednakih mogućnosti za žene i muškarce, jer je to pitanje razvoja i napretka“ zemlje.

Komentari

Vaš komentar