Mihajlović veruje da će Rio Tinto ispuniti uslove za otvaranje rudnika u Srbiji

Vesti 18. avg. 202112:5619 komentara
Podeli:
Izvor: Ministarstvo rudarstva i energetike

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović u razgovoru sa ambasadorkom Australije Rut Stjuart istakla je da veruje da će kompanija Rio Tinto ispuniti sve ekološke uslove za otvaranje rudnika litijuma u Srbiji.

„Mogućnosti za saradnju Srbije i Australije je mnogo. Projekat Jadar je strateški važan za Srbiju i verujemo da će kompanija Rio Tinto ispuniti sve uslove, u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine, i da ćemo dobiti rudnik litijuma“, kazala je ministarka, saopštio je njen kabinet.

Povezane vesti

Istakla je da je Srbija unapredila zakone u rudarstvu i energetici, a ove godine biće doneta nova strategija razvoja energetike, kao i nacionalni plan za klimu i energetiku.

„Sve to predstavlja osnovu za dolazak novih investitora i dalji privredni i ekonomski razvoj naše zemlje. Australijske kompanije su dobrodošle da investiraju ovde“, rekla je Mihajlović.

Ambasadorka Rut Stjuart je kazala da pored Rio Tinta i projekta Jadar, koji je veoma pozitivno ocenjen u Australiji, i druge australijske kompanije posluju u rudarskom sektoru u Srbiji i postoji zainteresovanost za nove investicije.

„Uvereni smo da projekat Jadar donosi ogromne benefite ne samo Srbiji, već i celoj Evropi, u pogledu proizvodnje litijumskih baterija“, rekla je ona.

Komentari

Vaš komentar