Mihajlović u UN: Srbija lider u regionu po rodnoj ravnopravnosti

Vesti 18. mar. 202120:0514 komentara
Podeli:
Zorana Mihajlović
Izvor: Vlada Srbije

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović je u govoru na zasedanju Komisije UN za status žena ocenila da je Srbija lider u regionu po rodnoj ravnopravnosti.

„Kada je u pitanju politička moć, Srbija je lider u regionu i prednjači u Evropi – imamo premijerku, dve potpredsednice Vlade, predsednicu Narodne banke i Ustavnog suda i gotovo 40 odsto poslanica, u odnosu na evopski prosek od skoro 30 odsto“, rekla je Mihajlović, saopštila je Vlada.

„Republika Srbija je formiranjem rodno odgovorne Vlade pokazala ne samo političku volju da rodnu ravnopravnost dalje unapredi, već i neupitnu saglasnost da u ovoj godini donesemo važne zakone i strateška dokumenta koja će položaj žena poboljšati“, najavila je Mihajlović.

Rekla je da je u Srbiji unapređen zakonodavni i strateški okvir, formirani su mehanizmi za rodnu ravnopravnost na svim nivoima, uvedeno je „rodno odgovorno budžetiranje“, Srbija je prva zemlja van Evropske unije (EU) izradila Indeks rodne ravnopravnosti.

„Ipak, još mnogo posla je pred svima nama“ jer je „pandemija koronavirusa dodatno osvetlila težak položaj žena, koje su se našle u prvim linijama borbe protiv kovida kao medicinske radnice, zaposlene u službama socijalne zaštite, u trgovinskim lancima“, rekla je potpredsednica Vlade.

Uz to je teret neplaćenog rada, brige o deci i domaćinstvu pao na žene, koje su tokom pandemije i u većem riziku od nasilja.

„Neophodno je da kao društvo više radimo na uklanjanju stereotipa i promovisanju kutlure nenasilja i tolerancije, jer žene nisu pretnja, već ravnopravni članovi društva koje može da ide napred i da se razvija samo ako svi građani i građanke imaju jednake mogućnosti za život, rad i razvoj“, podvukla je ona.

Na 65. zasedanju Komisije UN za status žena učestovali su i potpredsednica SAD Kamala Haris  kao i predsednica vlade Islanda, potpredsednica vlade Belgije, ministri za ravnopravnost Švedske, Norveške i Španije.

Komentari

Vaš komentar