Mihajlović: Svaka druga žena u Srbiji trpi neki vid nasilja

Vesti 08. apr 202110:11 14 komentara
Tanjug/Zoran Žestić

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović izjavila je da svaka druga žena u Srbiji trpi neki vid nasilja, bilo da je reč o fizičkom, psihičkom ili seksualnom i da je "tačka broj jedan da pružimo podršku žrtvama i da im verujemo, da ih ne osuđujemo", dodavši da protivljenje vakcinaciji, kao i rodnoj ravnopravnosti potiče od manjka edukacije.

Osvrćući se na temu nasilja, Mihajlović je upozorila da smo priliku da vidimo različite reakcije, pa i nekih glumica koje kažu: „Meni se nije desilo, nije ni njima“.

Zato je važna edukacija i da više pričamo o tome, rekla je ministarka, a saopštio njen kabinet.

„Drago mi je da će se zakon o rodnoj ravnopravnosti uskoro naći u parlamentu, jer smo na njemu radili i spremali ga još 2016. godine. Ali, prisutna konzervativnost i činjenica da nećemo da prihvatimo promene koje se dešavaju svuda oko nas usporavaju te procese“, dodala je Mihajlović.

Ona je upozorila da poslednje analize pokazuju da ćemo globalno dostići rodnu ravnopravnost za 135 godina, te da svako društvo, pa i naše, beleži ozbiljnu diskriminaciju sa kojom se žene susreću.

Kada je reč o vakcinaciji protiv koronavirusa, naglasila je da nema razloga da se neko ne vakciniše, ako znamo da su vakcine spasle svet.

„Ali, kao i kada govorimo o rodnoj ravnopravnosti, mnogo toga što danas čujemo o protivljenju vakcinama potiče od obrazovanja i zato je potrebna edukacija. Važno je i dalje objašnjavati koliko je značajno da se svi vakcinišemo, a pre svega je važan primer lekara“, naglasila je Mihajlović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare