Mihajlović: Studija o projektu „Jadar“ pre referenduma, sve će biti javno

Vesti 13. jun. 202109:17121 komentara
Podeli:
ZORANA MIHAJLOVIC
Izvor: Tanjug/Kabinet potpredsednice Vlade Srbije/Zoran Petrović

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da će građani Srbije biti upoznati sa svim činjenicama i rezultatima studija vezanim za projekat "Jadar" pre nego što će imati priliku da se o njemu izjasne na referendumu.

„Svakako će na referendumu građani dati poslednju reč, ali oni moraju da znaju sve podatke. Država je odgovorna, bićemo potpuno jasni i pokazaćemo sve činjenice. Još uvek ne znamo kakav će biti uticaj na životnu sredinu, jer studija nije završena“, navela je Mihajlović u saopštenju.

Prema njenim rečima, jadarit je razvojna šansa jer otvara mogućnost da Srbija dobije lanac proizvodnje litijuma, litijumskih baterija i fabrike električnih vozila.

„To je šansa da imamo u toj oblasti prosečne plate između 5.000 i 12.000 evra. Sve će biti javno objavljeno, a prema onome što do sada znamo je da će, ako se zato budemo odlučili, to biti rudnik sa podzemnom eksploatacijom, koristiće se nove tehnologije i veći deo će biti digitalizovan. Sigurno da će sve regulative, ne samo domaće, već i evropske u pogledu zaštite životne sredine morati da se poštuju“, rekla je Mihajlović.

„Od sada lakše do dozvola za solarne panele, država će subvencionisati ugradnju“

Mihajlović je izjavila da će procedura za dobijanje dozvola za ugradnju solarnih panela biti pojednostavljena novim zakonima o energetskoj efikasnosti i korišćenju obnovljivih izvora energije i da će se cela procedura završavati u četiri koraka.

„Nakon izrade projekta, lokalna samouprava daje odobrenje, jer nije više potrebna građevinska dozvola. Posle instaliranja sistema, potpisuje se ugovor sa lokalnom distribucijom koji će takodje biti jednostavan, tipski“, navela je Mihajlović u saopštenju.

Prema njenim rečima, Zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije i Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije omogućiće domaćinstvima da smanje potrošnju i troškove električne energije, ali i doprineti zdravijoj životnoj sredini i povećanju učešća energije dobijene iz obnovljivih izvora.

Ona je dodala da će država subvencionisati i ugradnju solarnih panela, a kada je reč o zameni stolarije i izolaciji, rekla je da očekuje da prvi ugovori sa gradjanima budu potpisani u avgustu.

„Trošimo u našim domaćinstvima 40 odsto više energije nego što troše prosečna domaćinstva u EU. Zamenom stolarije i izolacijom ćemo uštedeti, trošiti manje energije. U avgustu očekujemo prve ugovore sa građanima i videće se rezultati već sledeće grejne sezone“, izjavila je Mihajlović.

Komentari

Vaš komentar