Mihajlović: Sramna Majićeva opravdavanja saradnika „Petnice“, objaviti ime

Vesti 24. jun 202112:06 35 komentara
Zorana Mihajlović
Tanjug/MRE/Zoran Petrović

Potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je danas da je pitanje seksualnog uznemiravanja i nasilja nad devojčicama u Istraživačkoj stanici „Petnica“ ne samo poražavajuće za društvo, već ogromna odgovornost tadašnje uprave ove institucije i da je neopohodno da se objavi ime saradnika.

„Opravdavati saznanja da jedan saradnik seksualno uznemirava maloletne devojke time da je on ‘težak suicidalan čovek’, sklon grubom ophođenju, sramno je i neprihvatljivo od strane tadašenjeg direktora Vigora Majića“, ocenila je Mihajlović u saopštenju.

povezane vesti

„Gospodine Majiću, ne mislite li da su, od toga kako kažete ‘ja nisam hteo da ga nosim na savesti’, mnogo važniji životi te dece koja su vam dala svoje poverenje i koja su u želji da napreduju, obrazuju se i ostvare svoje potencijale, zloupotrebljena od strane jednog autoriteta? Šta one i njihovi roditelji imaju od Vašeg izvinjenja danas? Znali ste šta se dešava u instituciji koju vodite i šta ste učinili? Niste uradili ništa“, poručila je ona.

Mihajlović je istakla da je Srbija danas zrelo društvo spremno da se bori protiv svakog oblika nasilja i diskriminacije i da žene više ne ćute i ne skrivaju se pod velom krivice.

„Nažalost, tadašnja uprava ‘Petnice’ umesto da rešava problem isti je zataškavala, poričući i okrećući glavu od onoga što se dešava. Verujem da će nadležno ministarstvo reagovati u skladu sa svojim ovlašćenjima i da će odgovorni biti i zaista pozvani na profesionalnu odgovornost“, ukazala je MIhajlović.

Ona očekuje i da se javnosti saopšti ime čoveka koji je godinama zlostavljao i seksualno uznemiravao maloletne devojčice, kojih je bilo bar dvadeset, navodi se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare