Mihajlović: Rodna ravnopravnost mora da se nađe u svakoj pori društva

Vesti 09. sep 202114:05 5 komentara

Rodna ravnopravnost i rodna perspektiva moraju da se nađu u svakoj pori društva, kako bismo za nekoliko godina mogli da kažemo da smo uspeli da stvorimo jednake uslove za žene kao i za muškarce, da se razvijaju, žive i rade, izjavila je predsednica Koordinacionog tela Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

Otvarajući konferenciju „Energetika, rodna ravnopravnost i održivi razvoj“, ona je istakla da su u obe oblasti pokrenuti značajni procesi, doneti važni zakoni i strateška dokumenta, što će doprineti daljem razvoju.

Od sedam državnih preduzeća u ovom sektoru, samo Elektromrežu Srbije vodi žena. Žene više upisuju i završavaju fakultete, pa i u ovoj oblasti, hajde da im damo šansu da na tržištu rada primene ono što su naučile, rekla je Mihajlović, navodi se u saopštenju.

Žene su naročito opterećene u domaćinstvima, što je pokazala i ova pandemija. U Srbiji 25 odsto domaćinstava ne može da plaća redovno račune, a 9,9 odsto ne može da dovoljno zagreje svoj dom. Zato smo i formirali ovu koaliciju i doneli dokumenta da pomognemo energetski ugroženim kupcima, dodala je ona.

Generalni direktor NIS Kiril Tjurdenjev istakao je da su za tu kompaniju najvredniji resurs njeni zaposleni, kao i da NIS angažuje više od 11.000 ljudi, od kojih su trećina žene.

Za nas je ravnopravnost svakodnevna praksa koju vredno unapređujemo iz dana u dan. Našu različitost vidimo kao šansu da ujedinimo najbolja iskustva i unapredimo svoje poslovanje u svim oblastima. Radno okruženje u kome se bezuslovno poštuje ravnopravnost svih zaposlenih je prioritet za NIS, naveo je Tjurdenjev.

Zamenica regionalne direktorke UN Women za Evropu i centralnu Aziju Blerta Ćela, istakla je da su žene ključni pokretači promena koje mogu oblikovati navike cele porodice kada je reč o upotrebi energije i drugih aktivnosti usmerenih na zaštitu životne sredine.

Konferenciju „Energetika, rodna ravnopravnost i održivi razvoj“ organizovali su Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, kompanija NIS i Agencija UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena, dodaje se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare