Mihajlović: Put do rodne ravnopravnosti je trnovit, čast mi je da radim sa Čomić

Vesti 07. maj 202110:527 komentara
Izvor: TANJUG/MRE/ZORAN PETROVIC

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović predsedavala je prvom sednicom Radne grupe za izradu nove nacionalne strategije za rodnu ravnopravnost i rekla da je put rodne ravnopravnosti uvek trnovit i sa puno opstrukcije.

„Verujem da ćemo svi dati maksimum da Srbija dobije strateški dokument koji je važan za celo društvo, da pokažemo kakvu Srbiju želimo“, rekla je Mihajlovićeva, a saopštio njen kabinet.

Dodala je da je „ovo važan dan, jer se kreće u pripremu krovnog strateškog dokumenta o rodnoj ravnopravnosti“ i podsetila da je prethodna strategija izrađena 2016. i trajala do 2020. godine.

„Neke stvari smo uradili dobro i imamo kontinuitet, u nekim oblastima smo mogli biti efikasniji i sa boljom koordinacijom“, rekla je Mihajlović.

Dodala je da je počastvovana što radi sa ministarkom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordanom Čomić.

„Sa novom rodno senzitivnom Vladom, dobili smo novo ministarstvo, bez kojeg ne bismo u ovako kratkom periodu dobili nove zakone i strategije. Pred svima nama je odgovoran zadatak da u narednih par meseci pripremimo ovaj važan dokument i postavimo smernice kako da do 2030. razvijemo društvo u kojem će i žene i muškarci imati jednake mogućnosti“, rekla je Mihajlović.

Čomić je podsetila da je 22. aprila Vlada Srbije usvojila Predlog zakona o rodnoj ravnopravnosti, koji će u maju biti usvojen u Narodnoj skupštini.

„I naša obaveza je da zakon pretočimo u strategiju i obavezujuće korake kako treba da izgledaju rodne uloge do 2030. godine“, rekla je Čomić.

Komentari

Vaš komentar