Mihajlović: Povećanje energetske efikasnosti počinje od Niša

Vesti 24. maj 202115:561 komentar
Podeli:
Zorana Mihajlović, Dragana Sotirovski, Niš
Izvor: Tanjug/Kabinet potpredsednice Vlade Srbije, MRE/Zoran Petrović

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović rekla je da se iz Niša kreće u realizaciju najvećeg projekta za podizanje energetske efikasnosti i mnogo veće korišćenje obnovljivih izvora.

Ona je u tom gradu održala sastanak sa načelnicima upravnih okruga u Srbiji o primeni novih zakona iz delokruga rudarstva i energetike, pre svega Zakona o energetskoj efikasnosti i Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije i realizaciji projekata u ovoj oblasti.

„Niš je čvorište u infrastrukturi, bez toga nema razvoja i odnosi se i na putnu, železničku, avio, ali jednako i na energetsku infrastrukturu. Važno je da građani i građanke osete benefite zelene Srbije i razvijene Srbije, koja će manje trošiti električnu i toplotnu energiju i biti konkurentna“, rekla je Mihajlović.

Dodala je da su zbog toga doneta ta dva zakona koja se tiču svakog građanina.

„Danas smo razgovarali kao što smo i ranije u prethodnom resoru imali običaj da o svakoj odluci prvo razgovaramo sa načelnicima, a oni dalje sa lokalnim samoupravama, jer verujem da samo ako smo zajedno možemo da imamo rezultat“, rekla je ona.

Mihajlović je dodala da će Ministarstvo ispratiti taj projekat za koji je prijavljivanje lokalnih samouprava završeno.

„Sada pravimo rang-listu, a nakon toga je ogroman posao na opštinama i gradovima, da relativno brzo, sredinom juna, raspišu javne pozive za privredne subjekte koji će se baviti zamenom stolarije, a zatim i drugi javni poziv ka građanima i građankama koji žele da učestvuju. Podsećam, 50 odsto plaća država sa opštinom, a 50 odsto domaćinstvo“, rekla je Mihajlović.

Projekcije ministarstva, kako je rekla, pokazuju „da prve ugovore možemo imati krajem jula i početkom avgusta, a da do kraja godine vidimo određene rezultate, zamenjene prozore, izolaciju, a nakon toga nam sledi masovnija realizacija“.

Istakla je da se razgovara sa međunarodnim institucijama „jer govorimo o nacionalnom cilju za čiju ćemo realizaciju sledeće godine opredeliti minimum 100 miliona evra“.

Dodala je da se na sastanku pričalo i o korišćenju solarnih panela, jer je pojednostavljen zakon i „sada u četiri koraka može da se postavi panel“.

„To nije samo pitanje nižeg računa, već pitanje zelene energije i očuvanja životne sredine. Naša vizija je da do 2050. imamo 50 odsto energije proizvedene iz zelene energije“, rekla je ona.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski rekla je da je Niš aplicirao za projekat zamene stolarije i sredjivanje fasada, a Ministarstvo odobrilo i dva značajna projekta, za projekte energetske efikasnosti za jednu osnovnu i jednu srednju školu.

„Ono o čemu ćemo razgovarati u narednim danima su mogućnosti korišćenja geotermalne energije, imajući u vidu Nišku banju i potencijale ovog kraja“, rekla je ona.

Komentari

Vaš komentar