Mihajlović: Patrijarhalni obrasci i dalje utiču na mogućnost žena da napreduju

Vesti 11. feb 202109:58 3 komentara
TANJUG/MRE/ZORAN PETROVIC

Predsednica vladinog Кoordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i ministarka Zorana Mihajlović izjavila je da se samo trećina žena nalazi se na rukovodećim i uticajnim pozicijama uprkos činjenici da žene u Srbiji čine 60 odsto diplomiranih studenata i da ih među doktorima nauka ima 57 odsto.

„To nam ukazuje da patrijarhalni obrasci ponašanja i tradicionalne rodne uloge i dalje utiču na mogućnost žena da napreduju i dostignu visokoplaćene pozicije i mesta na kojima se donose odluke“, navela je u pisanoj izjavi Mihajlović povodom Međunarodnog dana žena i devojčica u nauci.

Prema njenim rečima, iako žene u većem broju završavaju osnovne i doktorske studije, nema ih dovoljno u takozvanim STEM naukama, pre svega tehnologiji i inženjerstvu, saopšteno je iz Ministrstva rudarstva i energetike na čijem čelu je Mihajlović.

„Radna mesta u budućnosti biće sve više vođena inovacijama i tehnologijom i ako ne premostimo razlike u ovim oblastima, rodni jaz će biti sve veći. Moja poruka devojčicama i mladim ženama je da se obrazuju, da ne odustaju od svojih snova i da ne podležu uvreženim rodnim stereotipima, već da se vode svojim znanjem i sposobnostima. Nema razloga da ne bude više žena na mestima na kojima se donose odluke i u poslovima budućnosti“, naglasila je Mihajlović.

Ona je rekla je i da je Srbija među liderima kada je reč o broju žena u nauci, da je skoro svaki drugi istraživač žena, što zemlju stavlja na četvrto mesto u Evropi.

„S druge strane, istraživanja pokazuju da naučnice u proseku objavljuju manje radova od svojih muških kolega, da su manje plaćene i da ne napreduju u karijeri onoliko koliko bi želele. Uspostavljanje ravnoteže između profesionalnog i privatnog života izazov je sa kojim se suočavaju i žene u nauci“, navela je Mihajović.

Kako je ukazala, „to se naročito pokazalo u 2020. godini tokom globalne pandemije, kada su žene preuzele ogroman teret na sebe, gde su uz redovan posao bile još više opterećene neplaćenim kućnim poslovima, kao i brigom o deci i starijima“.

„To je uticalo i na vreme koje su mogle da provedu baveći se naukom i istraživanjem“, navela je Mihajlović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare