Mihajlović: Otklonjene prepreke za otvaranje Poglavlja 15 u pregovorima sa EU

Vesti 07. jun. 202111:14 > 11:162 komentara
Podeli:
Zorana Mihajlović
Izvor: N1

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Zaključak kojim se usvaja pregovaračka pozicija Srbije za Medjuvladinu konferenciju o pristupanju Srbije Evropskoj uniji za Poglavlje 15 - energetika, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energerike.

„U prethodnom periodu otklonjene su dve glavne prepreke koje su onemogućavale otvaranje pregovaračkog poglavlja koje se odnosi na oblast energetike“, navela je ministarka Zorana Mihajlović.

Kako je objasnila, u oblasti nafte i naftnih derivata Vlada je krajem maja usvojila Akcioni plan za formiranje i održavanje obaveznih rezervi sirove nafte i naftnih derivata, drugi uslov odnosio se na usvajanje akcionog plana za reorganizaciju Srbijagasa, čije sprovodjenje će omogućiti razdvajanje delatnosti u sektoru gasa i uskladjivanje gasnih preduzeća sa regulativom EU i domaćim zakonima.

Mihajlović je dodala da je prethodno važan korak u usaglašavanju domaćeg zakonodavstva u oblasti energetike sa evropskim regulativama učinjen donošenjem dva nova zakona – Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energeije i Zakona o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije, i izmenama Zakona o energetici, kojima je Srbija dobila regulatorni okvir uskladjen sa odgovarajućim direktivama EU. Poglavlje 15 obuhvaćeno je Pregovaračkim klasterom „Zeleni dogovor i održiva povezanost“, a rad pregovaračke grupe za oblast energetike koordinira Ministarstvo rudarstva i energetike.

Pregovaračkom pozicijom država kandidat za članstvo u EU predstavlja dostignuti nivo usaglašenosti sa pravnim tekovinama EU, program preostalog usaglašavanja, kao i pregled postojećih i budućih administrativnih kapaciteta za implementaciju.

Komentari

Vaš komentar