Mihajlović o izboru akademika: Da li nijedna žena nije zaslužila da bude u SANU?

Vesti 05. nov. 202113:593 komentara
Podeli:
SANU, Akademija
Izvor: N1

Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) izborom novih 30 akademika, među kojima nema nijedne žene, šalje lošu poruku građanima i građankama Srbije, izjavila je potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Кoordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

„Da li to znači da nijedna obrazovana, uspešna, radna i vredna žena nije zaslužila da bude u SANU? Bilo bi dobro da se tu stvari menjaju, pre svega u svesti, da je neophodno da stvaramo jednake uslove i za žene kao i za muškarce, da mogu da budu deo tako važne institucije“, kazala je Mihajlović.

Ona je, na pitanje novinara u Vladi Srbije da prokomentariše odluku SANU o izboru novih akademika, istakla da opravdanje ne može biti da se žene nisu javile ili interesovale, već da rukovodstvo akademije mora da radi na stvaranju jednakih mogućnosti za sve.

„Žene brojno više upisuju fakultete, brojno više ih i završavaju, 59 odsto je žena među diplomiranim studentima i brojno više doktoriraju, 57 naspram 43 odsto. Žene su vredne, obrazovane, sa ozbiljnim pronalascima i za sve, i treba da nađu mesto u takvim institucijama. Odluka SANU o izboru novih 30 članova, bez ijedne žene, nije dobra“, ocenila je Mihajlović.

Komentari

Vaš komentar