Mihajlović: Ni ja ni vlada nismo advokati Rio Tinta

Vesti 30. jul 202120:1820 komentara
Izvor: Tanjug/ MRE/Zoran Petrović

Od studija o proceni uticaja na životnu sredinu zavisiće da li ćemo imati rudarenje i proizvodnju litijuma, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović koja dodaje da ni ona, niti Vlada Srbije nisu advokati kompanije Rio Tinto.

„Ono što je za nas važno je da znamo da li hoćemo da razvijamo ne samo rudnik, već i fabriku litijumskih baterija i električnih vozila“, rekla je Mihajlović u Užicu.

Povezane vesti

Ona je dodala da „ono što čujemo nisu nikakvi ekološki protesti, već politički“.

„Niko danas ne može sa sigurnošću da kaže da li će i kakav biti uticaj na životnu sredinu. To ćemo znati tek kada studija bude gotova, a tada će svi građani biti upoznati sa njom i informisani o svemu i onda ćemo doneti odluku“, poručila je Mihajlović.

Ona dodaje da „svi treba da znaju da govorimo o potencijalnom uticaju na BDP od 17 milijardi evra, jer želimo kompletan lanac proizvodnje, od prerade rude, preko fabrike litijumskih baterija i proizvodnje električnih vozila“.

„Bez obzira na odluke kompanije i na to što će uložiti 2,4 milijarde evra, ako građani ne prihvate i ako studija pokaže da će biti uticaja na životnu sredinu – projekat se neće realizovati“, zaključila je Mihajlović i dodala da „lično mislim da svako može da ima svoje mišljenje, ali verujem da je ovo razvojni projekat koji će uticati na rast privrede i koji je dobar za nas“.

Mihajlović ja podsetila da će prvi zeleni rudnik u Srbiji biti otvoren početkom oktobra u Boru, a da će svi budući projekti biti realizovani samo ako ispune sve standarde u zaštiti životne sredine.

Komentari

Vaš komentar