Mihajlović: Ne razumem reakciju SANU, treba da stvore jednake uslove

Vesti 08. nov 202116:02 13 komentara
Tanjug / Strahinja Aćimović

Predsednica Koordinacionog tela Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je da je rukovodstvo Srpske akademije nauka i umetnosti "i te kako odgovorno" za stanje i položaj žena u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU), te da je na donosiocima odluka zadatak da stvaraju jednake uslove za žene i muškarce.

Povezane vesti:

„Ne razumem reakciju SANU. Institucije ne postoje da bi bile zatvorene i radi njih samih, već da budu u interesu građanki i građane ove zemlje. I mi smo bili razočarani i nezadovoljni kada u Vladi nije bilo žena, pa ih danas ima gotovo podjednako“, navodi se u pisanoj izjavi Mihajlović.

Reagujući na objavu Izvršnog odbora SANU, navela je da rukovodstvo Akademije ništa nije uradilo da stvori klimu da se u jednoj tako važnoj instituciji položaj naučnica popravi.

„Postoje dve stvari – ili je SANU pokleknuo pred napadima na kandidatkinje te ih nema u rukovodstvu ili su oni saglasni sa tim napadima. Više od 90 odsto članova SANU su muškarci. Nemojte mi reći da od 57 odsto žena doktora nauka nema mesta ni za jednu koja zavređuje zvanje akademika, poručila je ona.

Izvršni odbor SANU je povodom izjava Zorane Mihajlović da među novoizabranim članovima SANU nema nijedne žene saopštio da i sami smatraju takav ishod krajnje nezadovoljavajućim i duboko razočaravajućim, ali da oni nisu za to odgovorni.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare