Mihajlović: Moramo da objasnimo mladima da 8. mart nije samo čestitka majci

Vesti 08. mar 202110:153 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je povodom Međunarodnog dana žena, da je "Srbija danas primer mnogim zemljama u Evropi i svetu po rodnoj ravnopravnosti", saopšteno je iz njenog kabineta.

Mihajlović je navela da je vlast u Srbiji to zaslužila time što „danas imamo rodno odgovornu Vladu i 11 ministarki, jedni smo od retkih koji su uveli rodno odgovorno budžetiranje, prvi van Evropske unije i Indeks rodne ravnopravnosti“.

Ona je, gostujući u jutarnjem programu RTS rekla da je Međunarodni dan žena „dan borbe za ženska prava“ i da moramo više da radimo sa mladima, „da im objasnimo da 8. mart nije samo čestitka majci, već borba za jednaka prava“.

„Država je tu da stvara uslove i zakoni koje pripremamo jesu osnovni uslov. Novi zakon o rodnoj ravnopravnosti koji spremamo doneće i to da neće moći više da vas pitaju o privatnom životu, da li ćete i kada da rađate, da vas seksualno uznemiravaju ili vam daju otkaz ako ste na trudničkom i porodiljskom odsustvu. Obezbedićemo i ravnopravno učešće žena u upravljačkim i nadzornim odborima, a za one koji ne poštuju zakon predviđene su kazne“, kazala je Mihajlović.

Ona je dodala da očekuje da će se Zakon o rodnoj ravnopravnosti u maju naći u parlamentu.

Komentari

Vaš komentar