Mihajlović: Inspekcija utvrđuje ko zagađuje reku Pek

Vesti 14. apr 202110:18 10 komentara
Tanjug / Kabinet potpredsednice Vlade srbije / Zoran Petrović

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je da će nadležne inspekcije nastaviti da rade svoj posao i preduzimati sve mere kako bi životna sredina bila sačuvana u rudarskim aktivnostima. "Država je uradila svoj posao i nadležne inspekcije su reagovale i po pritužbama gradjana koji žive u okolini rudnika Jama, kao i u drugom slučaju, zagadjenja reke Pek. To će se nastaviti bez obzira na neistine koje iznosi deo opozicionih stranaka i pokušaje da ono što država radi na zaštiti interesa gradjana i na zaštiti životne sredine predstave neistinito, iz svojih političkih interesa", rekla je Mihajlović, reagujući na navode predstavnika Stranke slobode i pravde SSP) iz Bora.

Predstavnici SSP tvrde da rudinik Jama, koji se nalazi u Boru, nije zatvoren i da nema nikakve veze sa rekom Pek, niti može da u nju ispušta bilo kakve štetne materije.

Povezane vesti

Mihajlović je u saopštenju navela da je nadležni rudarski inspektor krajem marta naložio obustavu svih rudarskih aktivnosti na izgradnji tri ventilaciona okna, servisnog okna i iskopa u rudniku Jama kompanije Zidjin koper.

„Inspekcijske kontrole će biti prisutne i dalje, i da bi se proverilo da se izdati nalozi poštuju, ali i zbog postupanja po drugim predstavkama gradjana Bora“, rekla je Mihajlović.

Dodala je da se inspekcija bavila i zagadjenjem Peka, gde su u inspekcijskoj kontroli učestvovale inspekcije tri različita ministarstva.

„Rudarski inspektor je izrekao mere kompaniji Zidjin koper za zagadjenje reke Pek i imaju rok do 30. aprila da otklone sve nepravilnosti. Ali, budući da potencijalnih zagadjivača sigurno ima još, u narednom periodu sve tri inspekcije će nastaviti da se bave ovim problemom kako bi se utvrdili svi potencijalni zagadjivači reke Pek i reka dovela u prvobitno stanje, pre ovog zagadjenja“, kazala je Mihajlović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare