Mihajlović: Emisije sumpor-dioksida iz TE „Kostolac“ niže nego u EU

Vesti 28. apr 202111:36 > 11:40 14 komentara
Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas, prilikom obilaska postrojenje za odsumporavanje u bloku B Termoelektrane "Кostolac", da su emisije sumpor-dioksida i praškastih materija iz tog postrijenja niže nego u Evropskoj uniji (EU) i da su u skladu sa onim što je propisala Energetska zajednica.

povezane vesti

Mihajlović je u obilasku termoelektrane bila sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić i ministarkom za zaštitu životne sredine Irenom Vujović, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

„Ovo je i jasna poruka kako se Vlada Srbije odnosi prema zaštiti životne sredine i energetici. Naša dva ministarstva rade zajedno i naši ciljevi su zelena Srbija i zelena energetika. Usvojili smo četiri nova zakona, pripremamo nacionalni plan za klimu i energetiku, kao i strategiju za energetiku do 2050. godine“, rekla je Mihajlović.

Istakla je da se sve to radi kako bi Srbija imala zelenu energiju i do 2040. godine minimum 40 odsto proizvedene energije iz obnovljivih izvora.

„To ne znači da ćemo odmah da gasimo termoelektrane, već da ćemo uraditi sve da emisije štetnih materija svedemo na minimum i niže u odnosu onih propisanih u EU“, izjavila je ona.

Premijarke Brnabić navela je da je Vlada Srbije 2014. započela borbu za zdraviju životnu sredinu i da je te godine počela izgradnja filtera u Kostolcu.

„Uprkos poplavama i ekonomskim problemima, doneli smo tada odluku da 130 miliona dolara uložimo u prvi filter za odsumporavanje. Do danas smo uložili 600 miliona evra u ovakva postrojenja, kako bismo osigurali čistiji vazduh i saniranje posledica termoelektrana“, rekla je Brnabić.

Dodala je da šest godina kasnij Vladu Srbije, koja jedan od prioriteta smatra zaštitu životne sredine.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović rekla je da u snažnoj borbi protiv aero-zagadjenja ovakva postrojenja daju veliki doprinos.

„Кao što vidite, smanjene su emisije praškastih materija i sve je u skladu s evropskim standardima i ovo postrojenje ima sve saglasnosti Ministarstva za zaštitu životne sredine. U skladu je i sa nacionalnim planom za smanjenje emisija“, rekla je Vujović.

Navela je i da se ministarstvo trudi da reši proiblem individualnih ložišta do sledeće grejne sezone.

Predstavnik Elektroprivrede Srbije Miroslav Tomašević rekao je da je u toku probni rad, te da očekuje upotrebnu dozvolu do oktobra ove godine.

On je dodao da postrojenje radi punim kapacitetom i u skladu je sa svim propisima EU i Srbije.

Inspekcije kontrolišu Pek

Kompanija „Ziđin“ je samo jedan od zagađivača reke Pek, a inspekcije Ministarstva za zaštitu životne sredine i Ministarstva rudarstva i energetike izaći će na teren i utvrditi ko su ostali zagađivači, najavila je Mihajlović.

Ona je rekla da “Ziđin“ radi ono što je njihov zadatak i da će inspekcije to proveriti 30. aprila, ali da to „nije dovoljno“ i da će biti utvrđeno ko su ostali zagađivači, saopštilo je Ministarstvo.

„Inspekcije će izaći na teren, navešćemo ko su, šta sve mora da se uradi i koliko to košta. I zajedno ćemo svi otići kad očistimo reku Pek da pokažemo da može biti čista kao i svaka druga reka”, izjavila je Mihajlović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare