Mihajlović: Država neće donositi odluke na štetu građana

Vesti 30. nov 202116:04 10 komentara
Tanjug/Kabinet potpredsednice Vlade Srbije, MRE/Zoran Petrović

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je izjavila da je odlaskom u Gornje Nedeljice, gde građani protestuju zato što kompanija Rio Tinto u okviru projekta Jadar planira otvaranje rudnika litijuma, želela da poruči meštanima da država nijednu odluku neće doneti na štetu građana, a da će ih o svemu detaljno obaveštavati.

„Osnovni razlog odlaska bio je da poručim ono što govorim od trenutka kada sam imenovana na ovu poziciju u oktobru prošle godine, a to je da tek kada budemo imali sve informacije, kada budemo sve znali, onda ćemo donositi odluke i o projektu Jadar i o svim drugim projektima“, rekla je ona novinarima posle sastanka Energetske zajednice u Beogradu.

Povezane vesti

Dodala je da odluka o davanju dozvole za eksploataciju litijuma nije doneta i da ugovor države i Rio Tinta ne postoji.

Mihajlović je ponovila da dok ne budu gotove studije, nema ni razgovora o projektu, niti izdavanja dozvola za eksploataciju.

„Kada se sve završi, a rade se tri studije, onda ćemo videti da li je to dobro za nas. Kada studije o proceni uticaja na životnu sredinu budu gotove, onda će svi podaci biti javni, ništa neće biti zatamnjeno, pa ćemo razgovarati koliko god treba“, rekla je ministarka.

Istakla da je meštanima Gornjih Nedeljica poručila da država neće raditi ništa što je na štetu životne sredine i građana.

„Odluke Energetske zajednice doprineće razvoju, investicijama i energetskoj bezbednosti“

Mihajlović rekla je da su energetska tranzicija, povećanje energetske efikasnosti i nove investicije u obnovljive izvore energije (OIE) suština odluka donetih na sastanku Ministarskog saveta Energetske zajednice u Beogradu, kojim je predsedavala.

„Beograd je danas grad u kojem su donete važne odluke u procesu energetske tranzicije u jugoistočnoj Evropi, o dekarbonizaciji i okretanju ka zelenoj energiji“, rekla je Mihajlović.

Direktive se, kako je rekla, odnose „na sve što smo u ovoj godini proklamovali i uradili“ u delu zakonodavnog okvira kada je reč o dekarbonizaciji, povezivanju, povećanju učešća OIE u proizvodnji energije i povećanju energetske efikasnosti. Srbija je, prema njenim rečima, spremna i kada su u pitanju zakoni i finansije, posebno u delu OIE i povećanja energetske efikasnosti, a na mapi puta dekarbonizacije će morati da se radi u narednim godinama, donesu i zakonodavni okviri i obezbedi dovoljno sredstava za finansiranje tog procesa.

Istakla je da je Srbija, donošenjem reformskih zakona u oblasti energetike, napravila veliki korak u procesu energetske tranzicije.

„Verujem da ćemo sledeće godine u Ukrajini detaljnije razgovarati o planu dekarbonizacije. Važno je da svi poručimo da energetika više ne može da se razvija bez zaštite životne sredine i da je potrebno da se bazira na tome, a verujem da ćemo imati dobre rezultate“, rekla je ona.

Mihajlović je ocenla da je Srbija obezbedila stabilno snabdevanje gasom po najpovoljnijoj ceni, što će uticati na konkurentnost privrede, a da su u toku pregovori između „Srbijagasa“ i „Gasproma“ o novom dugoročnom ugovoru.

Ona je rekla da je Srbija prošle godine bila pod sankcijama Energetske zajednice zbog toga što nisu odvojene delatnosti „Srbijagasa“ i „Jugorosgasa“ i da su odvojene delatnosti u „Srbijagasu“, a kada je reč o „Jugorosgasu“, potreban je novi sporazum Srbije i Rusije, ali će i to biti rešeno, jer je dokument prošao Vladu.

Prema Strategiji razvoja energetike iz 2014. u planu je, kako je rekla gašenje TE „Morava“, kao i da je to bio predlog Elektroprivrede Srbije, a da je predlog Ministarstva da to bude inovacioni centar, da se pokaže „šta sve možemo da radimo u narednom periodu, mislim i na vodonik, i na gas, i na sve druge obnovljive izvore“.

Plan jeste, kako je rekla da se u narednim decenijama zatvaraju termoelektrane, ali je važnije da se planira izgradnja novih kapaciteta, jer EPS nije izgradio nijedan 30 godina.

Ona je rekla da akcioni plan za Кlaster 4 sadrži sve o radu ovih preduzeća, čime se, uz otvaranje Horgoša naredne godine, u potpunosti otvara gasno tržište u Srbiji.

Dosadašnji direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač rekao je da je neke od usvojenih direktiva Srbija već usvojila kroz nove zakone.

„Uspešno smo završili sastanak sa do sada najvećom agendom. Usvojili smo regulative koje daju veće mogućnosti kupcima električne energije, otvorili smo mogućnosti za investicije u OIE i usaglasili korake ka povećanju energetske efikasnosti, a neke od ovih stvari Srbija već ima u svom zakonodavnom okviru“, rekao je Kopač posle sastanka.

Prema rečima zamenice Generalnog direktorata za energetiku u Evropskoj komisiji Mehtild Vursdorfer postoje tri važne stvari, čist energetski paket, koji će omogućiti povećanje OIE, zatim energetska efikasnost i jedna vrsta panevropskog tržišta, a da je važna i mapa puta za dekarbonizaciju, što je jedini put ka napretku.

U planu izgradnja gasne interkonekcije Srbije i Severne Makedonije

Mihajlović je razgovarala sa ministrom ekonomije Republike Severne Makedonije Кrešnikom Bektešijem o saradnji dva ministarstva u oblasti energetike, energetskoj bezbednosti i novim projektima.

„Srbija je zainteresovana da bolje sarađuje sa Severnom Makedonijom, da se povezujemo gasnim interkonekcijama, da sarađujemo u oblasti elektroenergetike i obnovljivih izvora energije“, rekla je Mihajlović, saopštio je njen kabinet.

Ocenila je da je saradnja Srbije i Severne Makedonije u oblasti energetike važna i za region jer to doprinosi njegovoj energetskoj bezbednosti.

„Postoji prostor da unapređujemo saradnju i u okviru inicijative Otvoreni Balkan, koja je važna za brži ekonomski razvoj regiona“, rekla je Mihajlović.

Na sastanku, održanom na marginama Ministarskog saveta Energetske zajednice u Beogradu, razgovarano je i o izgradnji gasne interkonekcije između dve zemlje, gde je dogovoreno formiranje radne grupe koju bi vodili predstavnici nadležnih ministarstava dve države.

Takođe je dogovoreno da u narednom periodu bude potpisan i memorandum o razumevanju između dva ministarstva.

Bekteši je istakao da je Severna Makedonija veoma zainteresovana za unapređivanje saradnje sa Srbijom u svim delovima energetskog sektora, a posebno je istakao povezivanje u gasnom sektoru, koje je važno za diverzifikaciju snabdevanja ovim energentom.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare