Mihajlović: Dečji brakovi su nasilje, izmenićemo Krivični i Porodični zakon

Vesti 01. jul 202114:13 0 komentara
Tanjug/Sava Radovanović

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović rekla je da su dečji brakovi oblik nasilja i da će predložiti izmenu tri zakona, saopštio je njen Kabinet.

„Dečji brakovi predstavljaju ozbiljno kršenje dečjih ljudskih prava, a postoje u Srbiji, i u opštoj i u romskoj populaciji. Zato ćemo danas predložiti izmenu tri važna zakona“, rekla je Mihajlović.

Dodala je da će predložiti izmene Krivičnog zakona, jer maloletnički brakovi jesu krivično delo i treba da budu prepoznati kao trgovina ljudima od Porodičnog zakona, kojim će se ukinuti mogućnost sklapanja braka pre 18. godine, kao i Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, kako bi maloletničke bračne i vanbračne zajednice bile prepoznate kao nasilje u porodici.

Ona je na sastanku Nacionalne koalicije za okončanje dečjih brakova istakla da šest odsto devojčica opšte populacije i 56 odsto devojčica iz romske zajednice sklopi brak do 18. godine, dok se pre 15. godine uda jedan odsto devojčica u opštoj i 13 odsto u romskoj populaciji.

„Moramo da se borimo protiv toga, jer maloletnički brakovi utiču na društveno blagostanje jedne zemlje. Zbog njih zaustavljamo razvoj i budućnost svake devojčice“, rekla je Mihajlović.

Onog trenutka, kako je rekla, kada devojčice uđu u takve zajednice, postoje strašni rizici za njihovo zdravlje, nemogućnost da nastave školovanje i one neće biti u mogućnosti da budu ekonomski samostalne i da sanjaju snove o kvalitetnijem životu.

Direktorka UNICEF u Srbiji Dejana Kostadinova istakla je da veliki broj žena u svetu i Srbiji i dalje doživljava da su im osnovna ljudska prava uskraćena i da umesto da se fokusiraju na obrazovanje, devojčice imaju iskustvo porodjaja i bivaju izložene traumama i zlostavljanju.

„Uspostavljanje nacionalne koalicije predstavlja važnu prekretnicu i treba da preduzmemo akcije da okončamo dečje brakove. Kod tih žena je povećana smrtnost, jer njihova tela nisu dovoljno pripremljena i razvijena za te situacije“, rekla je Kostadinova.

Na sastanku Nacionalne koalicije za okončanje dečjih brakova najavljena je i zajednička kampanja „Detinjstvo, ne brak“, s ciljem podizanja svesti javnosti o ovom problemu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!