Mihajlović (CEP): 85 odsto ljudi smatra da se u opštinama zapošljava preko veze

Vesti 26. avg 202118:49 > 18:49 30 komentara

Prema istraživanju koje je sproveo Centar za evropske politike (CEP), oko 85 odsto građana smatra da se u lokalnim samoupravama zapošljava preko veze, rekao je Vladimir Mihajlović iz CEP.

„Veliki broj je naglasio da smatra da su u pitanju političke veze“, rekao je Mihajlović u emisiji Dan uživo na N1, naglašavajući da se radi o percepciji građana.

Pročitajte još:

Prema njegovim rečima, oko 60 odsto ispitanika reklo je da su nezadovoljni radom lokalnih samouprava.

„U ovom momentu oko 1.700 građana nam je dalo mišljenje, mi smo organizovali akcije u 17 lokalnih samouprava i još uvek ih organizujemo“, rekao je on u emisiji Dan uživo na N1.

Napomenuo je da odgovori na pojedinačna pitanja „jako variraju“.

„Veoma mali procenat, svega oko 13 odsto ispitanika, je reklo da su na bilo kakav način mogli da učestvuju u donošenja odluka“, dodao je on.

Kazao je i da je definitivno zabeležen napredak u digitalizaciji usluga, što „ide iz centra“ i visoko je među prioritetima Vlade Srbije.

Mihajlović objašnjava da je deo tih procesa uspostavljanje jedinstvenih upravnih mesta u lokalnim samoupravama, gde bi „po idealnom scenariju“ bio jedan šalter na kom se sve završava.

To je trenutno uvedeno u nekoliko jedinica lokalne samouprave, ne funkcioniše baš kao jedan šalter – ali je jedna zgrada, rekao je on.

Što se tiče pružanja takvih usluga, Mihajlović kaže da je tu zabeležen pozitivan napredak, a da su i građani većinom zadovoljni – oko 50 odsto, dok je 13-15 odsto neodlučnih, a nezadovoljnih malo više od 30 odsto.

Cilj istraživanja je da se mišljenja građana prikupe, rezultati predstave lokalnim samoupravama, ali i da se traže dokazi da li percepcija građana odgovara stvarnosti, kako je objasnio sagovornik N1.

Mihajlović je dodao da istraživanje još uvek traje i pozvao građane da popune anketu na sajtu pratimja.rs.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare