Mićunović o raspadu SFRJ: Demokratija je broj, a Srba je bilo najviše

Vesti 26. jun 202119:51 > 21:2041 komentara
Podeli:

Bivši predsednik Demokratske stranke Dragoljub Mićunović kaže za N1 da do raspada Jugoslavije nikad ne bi došlo da je zemlja bila iole demokratska u odlučivanju. "Pokušao sam da ubedim u to Miloševića, 'ako ti je stalo, Srba ima najviše, demokratija je broj, treba da usvojimo demokratiju, velike sile su pragmatične, pomoći će onoga ko je najveći i ko će biti uz njih'", rekao je Mićunović i dodao da je populizam koji zaglupljuje mase neophodan da bi se određene grupacije održale na vlasti. "Zaglupljivanje je lakše nego obrazovanje", rekao je on.

On smatra da je na raspad Jugoslavije uticalo nekoliko faktora – međunarodni, ali i unutrašnji.

Povezane vesti:

„Ključni faktor je bilo Predsedništvo Saveza komunista Jugoslavije, nedoraslo događajima. Svi su bili odgovorni jer je to bilo kolektivno rukovodstvo, sastajali su se u 70 Titovih rezidencija i ništa nisu dogovorili“, ocenjuje Mićunović.

Objašnjava da je nacionalizma bilo u Jugoslaviji, ali da ga je bilo i kasnije.

„Jugoslavija je opstajala jer je imala jednu partiju, diktatora, na čelu. Kada je u državi parija sve, u vojsci, politici, kulturi, ona se raspada. Kad sam rekao Anti Makorviću rekao je ‘nije važno što se raspada partija, ostala je država’. Rekao sam ‘ako se raspadne partija, raspala se država’. Kad se uvukao međunarodni faktor kao arbitrar, videli su da tu ima za svakoga neka dobit“, rekao je Dragoljub Mićunović.

Komentari

Vaš komentar