„Mića“ još ne radi „nešto drugo“: Ostavke nema, stranačkog zapošljavanja – ima

Vesti 05. jan. 202219:16 > 19:1730 komentara
Podeli:

Kako N1 saznaje, odlazeći direktor EPS-a Milorad Grčić zaposlio je 30. decembra oko 50 radnika iz preduzeća privredno društvo Pro tent d.o.o. u pogon TENT B. Zaposleni su kadrovi sa liste SNS, odnosno oni bliski naprednjacima. Grčić je, prema našim saznanjima, planirao takav transfer za još oko 50 radnika, ali je ta polovina, za sada, ostala bez angažmana. Sve operativne poslove u EPS-u preuzeo je Miroslav Tomašević, aktuelni izvršni direktor za proizvodnju energije, a resorna ministarka Zorana Mihajlović poručuje da ne zna ko je kandidat za novog direktora, ali da zna da je Tomašević sjajan inženjer.

Pitao je predsednik na sednici Vlade 14. decembra „Gde je Grčić?“.

Povezane vesti

Tu je, odnosno gde je bio tog 14. decembra u vreme kolapsa, tamo je i danas. Odužilo se pakovanje Mićinih kofera, pa v.d. direktor EPS-a, kako saznaje N1, poslednje dane na funkciji troši na stranačko zapošljavanje. Od 100 radnika bliskih naprednjacima, Grčić je 30. decembra polovinu prebacio iz firme Pro tent u pogon termoelektrane Nikola Tesla. A delovalo je da će biti bivši još u prošloj godini.

Vučić: Nadam se da si tu svestan i svoje odgovornosti…

Grčić: Potpuno sam svestan svega.

Vučić: Očekujem Grčiću i tvoju reakciju, danas, sutra, kad god hoćeš…

Grčić: Jasno mi je i razumeo sam.

„Milorad Grčić računajte kao da nije na tom mestu, on čeka da uspostavi sistem i računajte to je 3-4 dana, kao da je već podneo ostavku“, rekao je predsednik 17. decembra.

„Ja mislim da do Nove godine ti to stabilizuješ, pa onda Mićo nešto drugo da radiš“, rekao je Vučić 26. decembra.

Dok je formalno i dalje v.d., Mića već radi nešto drugo, a sve operativne poslove u EPS-u preuzeo je u ovom trenutku aktuelni izvršni direktor za proizvodnju energije Miroslav Tomašević. On se samo nekoliko dana posle kolapsa, podsećamo baš tom rečju je Vučić opisao energetsku krizu, pojavio na nacionalnoj frekvenciji.

„Uopšte nije raspad sistema kad 30.000 potrošača ostane bez struje, naravno da to nije prijatno tim ljudima, ali kvar se reši, raspad sistema znači da bukvalno maltene cela država ostane bez struje. Sistem se nije raspao, ostao stabilan, a nedstatak energije je uvezen“, rekao je Tomašević 19. decembra.

I dok potvrđuje da uvoz struje ide na račun građana, ministarka Mihajlović objašnjava da je nije problem samo Grčić, već kako kaže, grupa neodgovornih ljudi koja je duže vreme loše upravljala EPS-om. O kandidatu za novog direktora sve najbolje.

„Ja ne znam ko je kandidat za direktora EPS, ono što mogu da kažem gospodina Tomaševića znam on je sada stalno sa nama on je jedan dobar inženjer. U EPS ima jako dobrih stručnih ljudi, isto kao taj gospodin Tomašević, oni su bili skrajnuti, gurnuti u stranu, nije EPS ceo loš, naprotiv“, rekla je ministarka.

Mihajlović tvrdi da država trenutno umesto EPS-a, upravo preko Tomaševića, vodi računa o stabilnosti sistema, o količinama uglja i njegovom kvalitetu.

N1 saznaje da Blok B1 u TENT-u u kom je 26. decembra izbio požar na gorioniku mazutnog sistema i dalje nije u pogonu, a da Blok B2 u kome se 27. decembra desila havarija izazvana oštećenjem mlinskog kola i dalje radi kapacitetom ispod tehničkog minimuma.

I EPS i Ministarstvo su uveravali javnost da će ti kvarovi biti otklonjeni za najviše 48 sati, a prošlo je deset dana.

Komentari

Vaš komentar