Meštanin Baluge: Parcele kod auto-puta su prekopane pre eksproprijacije

Vesti 02. mar 202216:04 0 komentara
N1 (ilustracija)

Stanovnik sela Baluga kod Čačka Bratislav Simović rekao je da je poljoprivredna inspekcija utvrdila da je nekoliko desetina parcela pored trase autoputa Preljina-Pojate prekopana bez odobrenja i pre nego što je izvršena eksproprijacija za potrebe izgradnje autoputa.

„Dobio sam zapisnik poljoprivrednog inspektora, koji je utvrdio da su na 30 parcela koje su registrovane kao poljoprivredno zemljište i na nekoliko parcela koje izlaze van Prostornog plana izvođeni građevinski radovi, odnosno nekontrolisano iskopavanje šodera u septembru, oktobru i novembru“, rekao je Simović novinarima.

On je dodao da je, zajedno sa Udruženjem za zaštitu prirode i životinja, 19. novembra podneo prijavu zbog pretvaranja poljprovrednog zemljišta u „šljunkare“, prilikom izvođenja radova na izgradnji auto-puta Preljina-Pojate.

„Od Gradske uprave poljoprivredna inspekcija je dobila obaveštenje da su te parcele predviđene za ekspropijaciju. Znači prekopane su pre nego što su eksproprisane, čime je prekršeno nekoliko zakona i ugrožena ekološka mreža“, rekao je Simović.

„Predlažem Vladi Srbije da ubuduće prvo uradi auto-put, pa onda popiše parcele na kojima je izgrađen, pa tek onda urade eksproprijaciju“, rekao je Simović.

On je istakao da, uprkos tome što je sve rađeno pre planske i projektne dokumentacije i što je prekršeno nekoliko zakona, poljoprivredna inspekcija nije podnela krivične prijave.

Simović je istakao da inspekcija nije reagovala ni kada su meštani sela Baluga pre desetak dana sprečili radove vezane za izgradnju trase auto-puta Preljina-Pojate, na zemljištu čija je eksproprijacija još uvek sporna.

On je dodao da su tada radnici Koridora Srbije opet pokušali da bagerima vade šljunak iz njiva koje država pokušava da im oduzme za pozajmišta i deponije.

„To je dokaz da sistem u državi ne funkcioniše, o čemu sam govorio i na sastanku sa predsednicom Vlade Anom Brnabić u Beogradu“, rekao je Simović.

Dodao je da je danas tačno tri sedmice od kada je održan sastanak u Vladi Srbije sa predstavnicima građana koji su nezadovoljni cenom eksproprisane zemlje i oduzimanjem zemlje za deponije i pozajmišta zbog izgradnje autoputa Preljina-Požega, Preljina-Pojate, kao i zbog proširenja aerodroma „Morava“ u Lađevcima.

„Podsećam predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić da je rekla da će nas ponovo pozvati na sastanak za tri nedelje, a mi smo predložili da to bude za četiri nedelje, na kome bi ponovo razgovarali o rešavanju problema koje smo mi predočili povodom nepravedne eksproprijacije zemlje za izgradnju auto-puta i proširenje aerodroma“, rekao je Simović.

On je dodao da je Brnabić tada obećala da će novi sastanak biti održan u istom formatu, odnosno sa istim učesnicima koji su bili i na prvom sastanku.

Protesti meštana desetak sela od Mrčajevaca do Čačka započeli su u septembru prošle godine.

Oni su nezadovoljni zbog ponuđene cene za eksproprisanu zemlju za izgradnju auto-puta, ali i zbog trajnog oduzimanja zemlje za pozajmišta, odnosno deponije koje se koriste za potrebe izgradnje autoputa.

Njima su se pridružili i meštani iz okoline Lađevaca kod Kraljeva, koji se protive oduzimanju zemlje i kuća zbog proširenja aerodroma „Morava“, čije proširenje, prema njihovoj oceni, nije ekonomski opravdano.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!