Meštani valjevskih sela protestovali zbog problema sa snabdevanjem strujom

Vesti 02. avg. 202116:59 > 19:0012 komentara
Podeli:
Izvor: Milena Kuzmanović

Umesto najavljene blokade puta Valjevo – Loznica u mestu Pričević zbog velikih problema sa elektrosnabdevanjem, meštani desetak valjevskih sela, nakon upozorenja policije da će organizatori dobiti krivične prijave, odustali su od blokade i organizovali protesnu šetnju.

Pročitajte još:

Organizatori skupa, kako tvrde, u redovnoj proceduri i vremenskom roku najavili su današnji protest i blokadu u valjevskom SUP-u , ali do danas nisu dobili nikakav odgovor.

Na samom protestu predstavnik policije, koja je bila prisutna u većem broju, saopštio je okupljenim građanima da će učesnici snositi sankcije u koliko budu blokirali saobraćajnicu Valjevo – Loznica i budu remetili javni red i mir.

Meštani desetak sela – Pričević, Beomužević, Stave, Kamenica, Osladić, Vragočanica, Oglađenovac i drugih – kažu da po nekoliko dana i nedelja ostaju bez električne energije.

Taj problem je posebno izražen ovoga leta, naglašava Živan Milivojević, jedan od organizatora današnjeg protesta.

„Ovo je za nas ekološka katastrofa! Nama je egzistencija ugrožena. Ne rade nam frižideri, zamrzivači, kako na 40 stepeni da čuvamo hranu? Kada nemamo struju, nemamo ni vodu jer pumpe tada ne rade. Ostajemo i bez fiksnih telefona. Kvare nam se električni uredjaji“, opisuje situaciju u kojoj se našao on i njegove komšije.

Naglašava da su na udaru i vlasnici hladnjača i sušara kao i svi drugi mali preduzetnici jer bez struje sve mašine stoje.

„Mi nemamo našoj deci gde da kupimo sladoled, jer i ovdašnje prodavnice su bez električne energije“, objašnjava Milivojević.

Krajem prošle nedelje u Gradskoj upravi u Valjevu povodom rešavanja problema elektrosnabdevanja održan je sastanak meštana ovih sela sa predstavnicima Elektrodistribucije i tada je dogovoreno da se na mreži odmah preduzmu hitne radnje da bi se snabdevanje strujom u ovim selima koliko toliko poboljšalo i da se do 1. decembra uradi kompletna rekonstrukcija dalekovoda Valjevo –Stave.

Tada je konstatovano da je elektromreža u valjevskim selima u jako lošem stanju jer se godinama nije ništa ulagalo, mada su, kako tvrde meštani, za tu namenu stizale donacije.

Međutim, sutradan nakon sastanka, meštani ovih sela ostali su 24 sata bez struje, što ih je, kako kažu, naljutilo i primoralo da organizuju blokadu puta Valjevo – Loznica kako bi široj javnosti skrenuli pažnju na svoj veliki problem sa nestašicom struje ovog vrelog leta.

Ako se ništa ne uradi po ovom pitanju, najavili su blokadu saobraćajnice Valjevo – Loznica, ali naredni put bez najave kako niko ne bi mogao da ih spreči da to i učine.

Komentari

Vaš komentar