Meštani sela u okolini Valjeva traže hitnu obustavu istraživanja litijuma i bora

Vesti 07. nov. 202117:07 > 18:4129 komentara
Podeli:

Meštani sela u dolini Kolubare su na protestu u Lukavcu kod Valjeva zatražili obustavu istraživanja litijuma i bora, hitnu reakciju nadležne inspekcije i oduzimanje dozvole kompaniji Evro litijum Balkan (Euro Lithium Balkan) za dalja istraživanja zbog kršenja zakona Srbije.

Oko stotinak okupljenih zatražilo je „bezuslovni prestanak istraživanja litijuma i bora, hitnu reakciju rudarsko-geološke i poljoprivredne inspekcije radi sprečavanja daljih nezakonitih aktivnosti Evro litiijuma Balkan kako bi se zaustavilo i sprečilo dalje trovanje naših plodnih oranica i reka vodom iz bušotina te kompanije i hitno oduzimanje odobrenja za geološka istraživanja Evro litijum Balkan zbog kršenja zakona o rudarstvo i geološkim istraživanjima“.

„Imamo još jedan zahtev kompaniji Evro litijum Balkan doo Valjevo Divci – Marš s Kolubare“, poručili su okupljeni.

Na protestu zbog istraživanja litijuma i bora i planova o izgradnji rudnika u dolini Kolubare, na koji je pozvala grupa „Marš s Kolubare“, meštani su upozoreni na ekološke posledice aktivnosti kompanije Evro litijum Balkan i pozvani su da ne prodaju svoja imanja.

EKOLOSKI PROTEST; NARODNI ZBOR - ZA ZIVOT NA OCEVINI
Izvor : BETAPHOTO/LELA MILIVOJEVIC/EV

Advokat Sreten Đorđević je rekao da je do sada urađeno 35 bušotina. „Ako dozvolite, za nekoliko godina imaćete 600 bušotina od kojih će stotinu procuriti. Za sada imamo sigurno dve koje su procurile, koje su poplavile okolno zemljište“, rekao je on i obećao pomoć meštanima koji su već zaključili ugovore.

Đorđević je takođe rekao da su pokrenuti i postupci protiv Evro litijuma zbog kršenja zakona države Srbije.

„Ako se dozvoli da se u Loznici, na Jadru i u Valjevu otvore rudnici i uz njih hemijski kombinati za preradu rude litijuma i bora, to će biti prvo mesto na kugli zemljaskoj izvan Kine u kojem se litijum prerađuje“, poručio je Đorđević.

On je rekao i da su planovi da se izgradi površinski kop od 16 kvadratnih kilometara, da se pored rudnika postaviti hemijsko-tehnološki kombinat za preradu i da će se dnevno između 1.000 i 1.500 tona najotrovnijih kiselina koristiti za preradu rude.

„Malopre su nam uskratili struju. Njima je lako da vam oduzmu i zemlju i vodu i vazduh, sve“, rekao je Đorđević pošto je nakratko isključena struja uoči početka protesta.

Komentari

Vaš komentar