Meštani sela kod Čačka i Kraljeva predali zahteve Vladi Srbije zbog autoputa

Vesti 28. okt 202115:06 7 komentara
N1

Predstavnici više sela u okolini Čačka i Kraljeva i šest ekoloških udruženja predali su pet zahteva Vladi Srbije, od koje traže da hitno isplati zemlju koju je oduzela poljoprivrednicima za izgradnju autoputa Preljina-Pojate.

Oni traže i da država poljoprivrednicima nadoknadi štetu za useve koje su proletos posejali, a koje nisu stigli da uberu jer su uništeni sa početkom radova na izgradnji autoputa, za koje nisu bili obavešteni kada će početi.

Povezane vesti

Među zahtevima su i da se eksproprijacija parcela za potrebe deponovanja materijala i pozajmišta u toku izgradnje autoputa ne može vršiti trajno i da se po završetku radova vrate vlasnicima uz nadoknadu za korišćenja tih parcela.

Meštani traže od Vlade Srbije da obustavi sve aktivnosti oko proširenja Aerodroma „Morava“ u Lađevcima, dok se ne utvrdi ekonomska opravdanost za to proširenje, kao i da taj aerodrom ne može da služi za saobraćaj ogromnih teretnih aviona zbog ugrožavanja bezbednosti i zdravlja okolnog stanovništva.

Oni zahtevaju i da se povuku sve dozvole za istraživanje prisustva litijuma na teritoriji Srbije, kao i da se obustave sve radnje na otvaranju rudnika litijuma na lokacijama gde su istraživanja već završena.

Te zahteve Vladi Srbije potpisali su u ime meštana čačanskih sela kroz koja prolazi trasa autoputa Preljina-Pojate stanovnik Baluge Bratislav Simović, a u ime meštana sela oko aerodorma u Lađevcima predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije i anesteziolog iz Kraljeva Rade Panić.

Potpisnici su i predstavnici ekoloških udruženja „Suvoborska greda“ iz Pranjana, „Zaštitimo Dobrinju i okolinu“, „Za čist Kosjerić“, „Inicijativa za Požegu“, „nEKO brine za Levač“ iz Rekovca i „Eko brigade Jagodina“.

Među potpisnicima su i profesor Agronomskog fakulteta u Čačku Duško Brković i predsednik Društva srpskih domaćina Miladin Ševarlić. Nekoliko stotina meštana i desetak čačanskih i kraljevačkih sela protestovali su pre četiri dana u Mrčajevcima kod Čačka zbog oduzimanja zemlje za pozajmišta i deponije u toku izgradnje autoputa i za proširenje aerodroma u Lađevcima, kao i protiv istraživanja litijuma.

Protest je održan pod sloganima „Ne damo zemlju – Ne damo vodu – Ne damo vazduh“ i „Ne damo Srbiju – Ne damo djedovinu!“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare