Meštani protiv kamenoloma, „Kruševac put“ tvrdi da nije dobio zabranu za rad

Vesti 11. apr 202119:14 7 komentara

Dan nakon održavanja velikog beogradskog, meštani četiri paraćinska sela su svoj protest nazvali "Paraćinski mali ekološki ustanak". Meštani četiri paraćinska sela danas su u Lešju kod Paraćina, na padinama planine Baba, protestovali protiv otvaranja kamenoloma, koji radi uprkos zabrani inspekcije Ministarstva za zaštitu životne sredine.

Stanovnici sela Plana, Lešje, Donja Mutnica i Klačevica kod Paraćina kažu da se godinu i po dana bore protiv otvaranja kamenoloma, trećeg na planini Baba, koji ugrožava životnu sredinu.

„Ovde smo da bi pokušali da sprečimo da se ugrožava životna sredina i ne vidim razlog zašto bi se otvarao još jedan rudnik na planini“, kaže Veljko Milojković iz Lešja.

Povezane vesti

„Oni su uložili sva sredstva ovde da unište prirodu našu koja je vekovima ovde“, navodi Dragiša Matić iz Plane.

Aktivista organizacije „Odbranimo planinu Baba, Planu i Lešje“, inženjer Dragan Ristić tvrdi da je planina sa svih strana opkoljena kamenolomima zbog kojih tlo podrhtava, kamena prašina je često u vazduhu, a bunari presušuju.

„Pre godinu i po dana saznali smo se da će se praviti još jedan, treći po redu rudnik na planini Babi i taj rudnik, odnosno kamenolom, će biti 10 puta veći po kapacitetu od postojećih kamenoloma. Mi smo shvatili da će to ugroziti naše selo, ugroziće vodotokove, naše puteve i mikroklimu potpuno. Postojaće mogućnost zemljotresa, kakav se desio u decembru. Zato smo se organizovali i napravili zbor građana u Plani i u Lešju gde su se ljudi izjasnili da su protiv otvaranja novog rudnika“, kaže Ristić.

Tehnička direktorka frime Kruševac put AD: „Nemamo zabranu“

Inspekcija Ministarstva za zaštitu životne sredine je krajem marta, posle inspekcijskog nadzora naložila investitoru privatnoj firmi „Kruševac put AD“ da se zabrani vađenje kamena iz površinskog kopa Lešje. Tehnička direktorka firme tvrdi da oni nemaju zabranu.

„Nismo dobili zabranu za rad. Dobili smo zabranu za eksploataciju. Postoji razlika između istražnog polja i istražnih poslova i zabrana rada. Rad znači eksploatacija kamena i odvoz, što podrazumeva i detaljni plan detaljne regulacije, koji je uredno napravljen“, ističe Vesna Lazarević, tehnički direktor“Kruševac puta“.

Tehnička direktorka tvrdi da dve nedelje nema odvoza kamena seoskim putem. Meštani tvrde suprotno.

„Ja sam video kamione koji ulaze i koji izlaze, odavde. A ovde je put uništen i niko im nije pisao prijavu. Pogledajte, investitor je uništio ovaj put i za to ne odgovara“, rekao je Dejan Mladenović iz Lešja.

Meštani četiri paraćinska sela na planini Baba traže potpunu obustavu rada u kamenolomu Lešje. U protivnom će se svakog dana okupljati i radikalizovati protest.

Građani apeluju na državu da spreči devastaciju životne sredine planine Baba na kojoj živi 2.000 porodica.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare