Meštani Pakovraća organizuju novi protest zbog eksproprijacije imanja

Vesti 26. jun 202213:233 komentara
Podeli:
auto-put, autoput
Izvor: Shutterstock/ilustracija

Meštani sela Pakovraće kod Čačka, čije se kuće i zemlja nalaze na trasi auto-puta Preljina-Požega, najavili su protest ispred zgrade čačanske Gradske uprave u ponedeljak, jer su dobili rešenja da se sa svojih imanja isele za sedam dana, a ukazuju da još uvek nije isplaćena imovina koja im se oduzima zbog izgradnje tog puta.

Oni su rekli da su u poslednje dve godine više puta protestovali protiv države zbog oduzimanja imovine za izgradnju auto-puta i da za to vreme žive na gradilištu, u prašini, bez mogućnosti da obrađuju imanja.

Pročitajte još

Spor sa državom je nastao zbog cene koja im je ponuđena za zemlju i kuće koja je prema njihovoj oceni „nerealno niska“, zbog čega su tužili državu, ali sudski procesi se prema oceni meštana Pakovraća odugovlače i još uvek nisu završeni.

Meštanima Pakovraća je ponuđeno 120 evra po aru za oduzetu zemlju koja se nalazi na trasi auto-puta, dok su, prema tvrdnjama meštana, građani kojima je zbog izgradnje auto-puta oduzeta zemlja na drugim lokacijama dobijali i po 1.500 evra po aru.

Meštani Pakovraće kazali su da su početkom aprila ove godine imali nekoliko sastanaka sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić, nadležnim ministrima i predstavnicima Gradske uprave Čačka na kojima im je obećano rešavanje njihovih problema, ali da ta obećanja nisu ispunjena.

Protestu meštana Pakovraća, zakazanom za ponedeljak u 12 sati, pridružiće se i meštani Baluge, Preljine i okolnih sela okupljenih u Udruženju „Ne damo đedovinu“, koji se bune zbog trajnog oduzimanja zemlje za pozajmišta i deponije za potrebe izgradnje auto-puta, rečeno je u tom udruženju.

Protestu će se pridružiti i meštani više sela kod Lučana, koji su takođe nezadovoljni eksproprijacijom zemlje zbog izgradnje auto-puta.

Komentari

Vaš komentar