Meštani Pakovraća ne daju imanja za autoput dok ih u celosti ne isplate

Vesti 08. jul 202213:54 > 19:0011 komentara

Meštani Pakovraća, čije se kuće i imanja nalaze na deonici auto puta Preljina - Požega čekali su u petak, kako kažu, nadležne iz grada Čačka i JP "Putevi Srbije" da pokušaju da ih isele sa svojih ognjišta.

Pročitajte još:

Petnaest domaćinstava u ovom selu treba da se iseli iz svojih domova, ali je veliki broj ljudi kojima se oduzima zemlja.

Meštani kažu da je država morala prvo da isplati eksproprisanu zemlju, raseli žitelje, pa tek da krene u izgradnju brze saobraćajnice.

Iako je najavljeno da bi deonica autoputa od Pakovraće do Požege mogla da bude završena do kraja godine, to je teško izvodljivo. Više je faktora koji utiču na sam proces gradnje, ali jedan koji već neko vreme stopira gradnju autoputa jesu nerešeni odnosi u selu Pakovraće.

Naime, nekoliko meštana odbija da se iseli jer su nezadovoljni cenama koje su im ponuđene za objekte i imanja. Već nekoliko dana se okupljaju kako bi sprečili izvršitelje i policiju da ih isele iz domova.

Milojko Ćosić iz Pakovraće, čija kuća se nalazi nadomak novog tunela koji će biti izgrađen, kaže da je u tom mestu nemoguće živeti. On dodaje da eksproprijacija, isplata meštana i njihova iseljenja nisu urađeni na vreme i da se sa papirologijom kasnilo.

„Jednostavno mene su ostavili za sam kraj. Sudski proces traje već godinu i po dana jer nismo bili zadovoljni cenama. Što se tiče stambenog dela kuća, oko 380 do 400 evra je bilo po kvadratu kuće. A što se tiče cene zemlje, kod mene 50 dinara po kvadratu zemlje, odnosno ar zemlje 43 evra“, rekao je Ćosić i dodaje da mu je ukupno za kuću, pomoćne objekte i celo imanje ponuđeno oko 90.000 evra.

Lokalnim vlastima poručio je da mu umesto njegovog imanja kupe 1,5 hektar zemlje iste klase u selu, sa prilaznim putem, i naprave stambeni objekat iste kvadrature, a da njemu novac ne treba.

„Mi smo prinuđeni, iz kuća nećemo izaći dok nam ne budu isplatili u celosti i građevinske objekte, i zemljište i biljne kulture. To je sve naše. A ne samo građevinske objekte da nam isplate, da nas isele, pa posle da se teramo godinama za biljne kulture i zemlju“, poručio je Ćosić.

Dodaje da je porodicu iselio iz kuće pre dve godine jer od miniranja zemljišta zbog gradnje tunela nije moglo da se živi, a sada živi bez vode.

Komentari

Vaš komentar