Meštani Pakovraća blokirali firmu koja proizvodi beton za izgradnju auto-puta

Vesti 13. jul 202213:15 1 komentar
N1 (arhiva, ilustracija)

Meštani Pakovraća su i danas, drugi dan za redom, blokirali firmu za proizvodnju betona "Cemprom" u tom mestu i ne dozvoljavaju da se nastave radovi na izgradnji deonice auto-puta Preljina-Požega.

Firma „Cemprom“ nalazi se na parceli Radosava Ćosića, koji ističe da je ugovor za korišćenje te parcele, čija je površina 51 ar, istekao 28. marta, da nije produžen i da je od tada „bespravno zauzeta“.

Pročitajte još

„Žalio sam se Gradskoj upravi Čačak, ali nadležni ništa nisu preduzeli“, rekao je Ćosić.

On je dodao da, od kada su počeli radovi na izgradnji auto-puta od prašine i otpadnih materijala ugrožena mu je kuća, koja se nalazi pored firme koja proizvodi beton, kao i voćnjaci šljive i jabuke.

„Ništa od toga ne mogu iskoristiti. Ja imam petočlano domaćinstvo i živim od poljoprivredne proizvodnje“, rekao je Ćosić.

Meštani, koji su blokirali firmu za proizvodnju betona, kažu da je neprodužavanje zakupnine za parcelu na kojoj se firma nalazi samo jedan od problema koji oni imaju sa eksproprijacijom njihovih imanja zbog izgradnje auto-puta i da blokadom žele ponovo da skrenu pažnju na te probleme.

Oni ističu da im još nije plaćeno zemljište i kuće koji im se oduzimaju zbog izgradnje auto-puta, a da su dobili rešenja o prinudnom iseljavanju i da strahuju od sudskih izvršitelja.

Prema rečima jednog od nezadovoljnih meštana, 15 domaćinstava u Pakovraću se sudi sa državom zbog oduzimanja kuća za potrebe izgradnje trase auto-puta, jer nisu bili zadovoljni sa ponuđenom cenom, a kako je rekao, mnogo više domaćinstava se sudi zbog oduzimanja parcela.

Sudski procesi nezadovoljnih meštana Pakovraća zbog eksproprisane zemlje traju dve godine i prema njihovoj oceni se „neopravdano odugovlače“.

Meštani koji protestuju ističu da nemaju gde da se presele i izražavaju ogorčenost što država prvo nije isplatila eksproprisano zemljište i kuće, pa tek onda počela izgradnju auto-puta.

Meštani Pakovraća su odlučni da ostanu na blokadama sve dok ne dobiju garancije od nadležnih institucija da će svi njihovi problemi, koji se odnose na eksproprijaciju, biti rešeni.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare