Meštani Nedeljica: Povlačenje zakona mala pobeda, ali – borba se nastavlja

Vesti 09. dec. 202119:3527 komentara
Podeli:

Povlačenje zakona o eksproprijaciji, meštani Gornjih Nedeljica opisuju kao malu pobedu. U tom mestu planira se otvaranje rudnika litijuma kompanije Rio Tinto, a donošenje zakona o eksproprijaciji meštani su videli kao način da se i njihovo zemljište, po hitnom postupku i bez pitanja, da toj kompaniji. Danas poručuju da ovo nije kraj i da borbu protiv rudnika - nastavljaju.

Mesecima već gledaju kako jedan po jedan dom iz njihovog sela nestaje, i kako sada već, očigledno, kompanija Rio Tinto priprema teren za rudnik.

Povezane vesti

„Hektar po hektar odlazi nam noću iz ove zgrade ovde gde piše Rio Tinto. Oni su samo na dugme prebacili da bude građevinsko zemljište, samo dugme pritisli, niko nikoga nije pitao“, kaže meštanin Korenite Milan Pavlović.

Uprkos tome, vraćanje Zakona o eksproprijaciji na ponovno razmatranje, meštani Gornjih Nedeljica i okolnih sela smatraju malom pobedom.

„Ne samo Nedeljica, nego cele Srbije“, kaže jedan mladić. Stariji čovek dodaje „ne, pa šta smeta da se ponovo razmotri“.

Jedna meštanka poručuje: „Drago mi je ako povuče, zato što se borimo protiv toga“.

„Bitka je dobijena, ali ne i rat. Mi nastavljamo sa našim ciljem, a to je da isteramo ili proteramo okupatora, Rio Tinto iz Srbije“, navodi predsednik Mesne zajednice Slatina, Brezjak i Nedeljice Dragan Karajčić.

Aktivista Zlatko Kokanović, pak, smatra da je to „samo jedan pokušaj da se malo strasti u Srbiji smire“.

Ali se do kraja smiriti neće, dodaje on. Sa protestima će nastaviti, jer ni predsednik, ni Vlada njihove zahteve da se obustavi istraživanje litijuma i proveri poslovanje kompanije Rio Sava ispunili nisu. Za predsednikovo obećanje da taj kraj neće zapostaviti, već u njega ulagati kaže: „Obećanje ludom radovanje. U naš kraj od 2004. Godine ništa nije ulagano i sad baš odjednom posle nekih 17 godina svi su setili Nedeljica“.

Setio ih se prošlog vikenda i predsednik. Međutim, morao bi da dođe ponovo i razgovara sa onima koji su stvarno ugroženi, poručuju meštani.

„Predsednik nije kriv što je došao Rio Tinto, ali nije ga sprečio da se dalje širi“, kaže Karajčić.

Širenje njihovog bunta nedavno je pokušala da spreči lokalna crkva, upravo ona koju je predsednik posetio, tako što im je zatvorila portu za okupljanja.

Crkvena porta za okupljanje meštana koji se protive otvaranju rudnika i dalje je zatvorena. Natpis koji ih obaveštava da je mogu koristiti samo za verske potrebe ponovo je tu, a kažu meštani da je bio skinut tokom posete predsednika države Aleksandra Vučića. Međutim, veruju meštani, da će i to biti promenjeno, da će im porta ponovo biti otvorena, odnosno da će tamo gde je počela, njihova borba biti i završena.

Komentari

Vaš komentar