Meštani Malče kod Niša danima bez vode, pokrenuta peticija

Vesti 22. jul 202210:22 3 komentara
voda, slavina, česma
Shutterstock

Stanovnici Malče, jednog od najvećih sela u niškom kraju, pokrenuli su peticiju, kojom od nadležnih traže da njihovo selo bude priključeno na gradski vodovod i da im se tim putem omogući normalno vodosnabdevanje.

U peticiji su objasnili da se selo snabdeva vodom sa seoskog vodovoda, koji je star i čiji je kapacitet nedovoljan.

Meštani su istakli da je vodosnabdevanje Malče dugogodišnji problem, a posebno je izražen ovog leta.

„Početkom leta voda je nestajala u popodnevnim časovima kada je bila najpotrebnija, a dolazila je posle ponoći. Već duži period, voda svakodnevno nestaje u vremenskim intervalima koji traju dugo i koji se ne mogu predvideti“, istakli stanovnici Malče.

Prema njihovim rečima, meštani su prinuđeni da čekaju do kasno u noć da voda stigne kako bi mogli da se okupaju i kako bi u flaše i balone natočili vodu za piće sutrašnji dan.

„Nestašica vode, koja je osnovna ljudska potreba, utiče na fizičko i mentalno zdravlje svih meštana. Agonija, strah, nervoza su ‘samo’ propratni efekti ovako neljudske situacije u kojoj se stanovnici nalaze, među kojima su i mala deca, trudnice, porodilje i stariji ljudi kojima nema ko da pomogne“, naveli su u peticiji.

Meštani traže da Malča što pre bude priključena na gradski vodovod, čije su cevi već stigle do samog početka sela, a u slučaju da je za to potrebno više vremena, da njihov problem sa vodosnabdevanjem hitno bude rešen dopunjavanjem seoskog rezervoara iz Gradskog vodovoda ili bušenjem arteških bunara.

Oni su takođe zatražili da selu hitno budu obezbeđene cisterne sa pijaćom vodom.

Najavili su da će peticiju uputiti gradonačelnici Niša Dragani Sotirovskoj, predsednici Gradske opštine Pantelej Nataši Stanković i direktoru vodovoda Goranu Milosavljeviću.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare