Meštani Majdanpeka strahuju od novih detonacija i obrušavanja, Ziđin ne odustaje

Vesti 01. jul 202219:29 > 19:3829 komentara

Početkom juna, zbog radova koje izvodi kineska kompanija Ziđin, planina Starica kod Majadnpeka je minirana, urušava se, deo stene, kako prenose lokalni meštani, obrušio se u dvorište kuće u blizini. Zbog toga su predstavnici Evropske zelene partije i pokreta "Može i drugačije" predali zahteve rudarsko-geodetskoj inspekciji, kao i Inspekciji za zaštitu životne sredine, u kojima traže da inspektori izađu na teren kako bi utvrdili da li su radovi kompanije Ziđin u skladu sa zakonom i da li ugrožavaju bezbednost građana.

U vreme velikih vrućina, šume i planine su možda najbolji izbor građana da prebrode težinu dana. Na planini Starica u blizini Majdanpeka – više ne, jer postoji opasnost po bezbednost građana, zbog radova koje izvodi rudarska kompanija Ziđin. Početkom juna dogodilo se jako miniranje ove planine.

„Ta planina stoji tu i nikad nikog nije ugrozila. Sada njihovim radnjama je zaista ugrožena. Ugroženi su građani, ugrožena je priroda i životna sredina. Rajkova pećina koja je tu blizu, slepi miševi, koji su ugrožena vrsta. Dragan Popović, koji je predsednik opštine Majdanpek, je rekao da je kinezima ceo Majdanpek dat na raspolaganje i da je samo pitanje njihove dobre volje da li će ceo Majdanpek izmestiti i rudariti u njemu“, kaže rekla je predsednica Zelenog fronta Pokreta „1 od 5 miliona“ Snežana Nedeljković.

POVEZANE VESTI:

Meštani strahuju od novih detonacija i obrušavanja. Zbog toga su ekološki aktivisti predali zahteve rudarsko-geodetskoj inspekciji u kojima traže da inspektori utvrde da li Ziđin radi po zakonu. Kažu da su i direktora kineske kompanije pitali ima li dozvolu za miniranje.

„On je rekao da je on to kupio i da može da radi šta hoće. To je bio njegov odgovor na sastanku baš te grupe građana koja je insistirala i tražila sastanak sa njim“, dodaje Nedeljković.

A na planini već dvadesetak dana građani protestuju. Postavili su šatore u kojima kampuju, čuvaju planinu i bore se da zaustave radove Ziđina. Radovi su prestali, ali do pre dva dana, kada su svi aktivisti pozvani na sednicu Skupštine opštine i tako napustili kamp. Po povratku, zatekli su ispreturan kamp, a policiji su prijavili nestanak zastave Republike Srbije koja se vijorila sa kampa.

„Juče su aktivisti ponovo bili na Starici. Bilo je mirno. Doduše ,izašlo je par kamiona, ali izašla je bušilica, koja je radila bušotine, odnosno kopala rupe, to se radi kada se priprema teren za miniranje, odnosno kada se ubacuje eksploziv u te rupe koje se buše“, navodi Irena Barbulović iz grupe građana „Ne dam“.

Ovog jutra, govori Barbulović, aktiviste je o novom miniranju obavestila policija, koja je po prijavi Ziđina posetila kamp. Tokom dana, policija je ponovo posetila aktiviste.

„U ovom momentu policija je ponovo u našem kampu sa našim aktivistima na sedmom grebenu planine Starica, gde su dobili zaduženje da čuvaju aktiviste od, verovatno, eventualnih problema miniranja“, rekla je Barbulović.

Dan nakon jakog miniranja, kompanija Ziđin je saopštila da je to mera predostrožnosti zbog sanacije opasne stenske mase na planini Starica, a da su svi radovi prijavljeni i izvedeni u skladu sa nalogom rudarske i geološke inspekcije. Da li jesu utvrdiće inspektori ukoliko postupe po današnjem zahtevu aktivista.

Komentari

Vaš komentar