Meštani Kučeva strahuju da Peku preti ekološka katastrofa

Vesti 10. mar 202119:24 > 11. mar 2021 00:28 7 komentara
Pek, zagađenje
Screenshot/Nebojša Joksić

Građani koji žive u Kučevu i koji su odrasli pored reke Pek, kao i ribolovci koji se bave sportskim ribolovom, kažu da Pek ne liči više na reku kakva je bila nekada. Sada reka menja boje svakog dana, mutna je, a nekada je bila bistra i jedna od najčistijih. Ribolovci kažu da ni ribe nema više.

Kako piše portal Boom93, povodom problema sa kojima se građani susreću vezanim za zagađenje reke Pek, u ponedeljak 8. marta održan je održan sastanak predstavnika lokalnih samouprava kroz koji protiče reka Pek, a na inicijativu predsednika opštine Kučevo Ivana Rajičića. Sastanku su prisutvovali predsednik opštine Kučevo, zamenik predsednika opštine Veliko Gradište, koordinator za projekte opštine Golubac, šef odeljenja za urbanizam iz opštine Majdanpek, kao i članovi opštinskog veća opštine zaduženi za zaštitu životne sredine.

Pek, zagađenje Pek, zagađenje
Nebojša Joksić
Pek, zagađenje Pek, zagađenje
Nebojša Joksić
Pek, zagađenje Pek, zagađenje
Nebojša Joksić

„Opština Kučevo je pokrenula inicijativu sa predstavnicima svih opština kroz koju reka Pek protiče usvoji jednu platformu sa kojom će delovati dalje prema ministarstvu i prema privatnoj kompaniji, kako bismo zajedno svi otklonili probleme sa rekom Pek. Moram da naglasim da je ovaj problem višedecenijski, da je došao u nasleđe, ali isto tako mi imamo veliku želju da konačno svi zajedno uspemo da prevaziđemo ovaj veliki problem“, istakao je predsednik opštine Ivan Rajičić.

On naglašava da je, nakon analize postojećeg stanja, dogovoreno da se pod hitno oformi Radna grupa koja će preduzeti konkretne korake u cilju prevazilaženja problema u vezi zagađenja Peka.

Kada stignu nalazi laboratorija, predstavnici opština Kučeva, Velikog Gradišta, Golupca i Majdanpeka uputiće zahtev za prijem kod ministarke za zaštitu životne sredine, a potom i zajednički nastupiti prema Vladi RS da se problem Peka reši.

Na pitanje da li meštani opštine Kučevo piju čistu pijaću vodu, Rajičić je naglasio da se redovno rade analize samog vodoizvorišta opštine Kučevo i da je voda zdrava za piće.

„Moram da naglasim da smo mi radili redovne i vanredne analize vode našeg vodoizvorišta. To radimo dva puta mesečno plus radimo i vanredne analize vode sa našeg vodoizvorišta i do sada su sve analize pokazivale da su analize vode dobre. Nikada nije bilo teških metala i voda je uvek bila dobra za piće. Međutim, sada ćemo se češće baviti i isto tako uključiti u ispitavanje vode u reci Pek, kako zbog našeg vodoizvorišta, tako i zbog samog biljnog i životinjskog sveta koji se nalazi u samoj reci“, kaže Rajičić.

Jedan od inicijatora i pokretač Fejsbuk grupe „Sačuvajmo reku Pek“ Nebojša Bata Joksić je istakao da već godinama postoji problem sa rekom Pekom, a u poslednjih par meseci problem je eskalirao tolio da su se pojavile fotografije i informacija na društvenim mrežama o pomoru ribe i zagađenju ove reke.

„Kineska kompanija Ziđin, koja je većinski vlasnik rudnika bakra u Majdanpeku, u reku Pek ispušta njihove otpadne vode. Šta sve u tim vodama ima trenutno ne znam, izvršićemo analizu vode iz same reke, pa ćemo tačno znati šta od hemikalija ima šta nema. Ništa nećemo da pričamo unapred“, kaže Joksić.

Dodaje da ovo nije problem od skoro.

„Ovo je višedecenijski problem, jer je sedamdesetih godina prošlog veka rudnik bakra tada u državnom vlasništvu jednom do dva puta godišnje ispuštao te svoje otpadne vode, ali su oni čekali i koristili visok vodostaj Peka kada dođe jesen ili proleće. Jeste i tada bilo štete, ali ne kao i sada“, istakao je.

Joksić dodaje da je na problem ukazao još u novembru 2017. godine i pisao predstavku Ministarstvu za zaštitu životne sredine, kada su nađeni teški metali u tim otpadnim vodama, odnosno u kanalima gde protiče otpadna voda koja se uliva u Pek i kada je naloženo Rudniku bakra da obustavi izlivanje tih tečnosti, odnosno tih otpadnih voda u sam Pek. Po njegovim rečima, podneta je i prijava nadležnom sudu.

On naglašava da problem zagađenja ugrožava sav živi svet – kako životinje, tako i ljude.

„Po meni, laiku za pravo, ovo nije prekršaj, ovo je krivično delo. Svi mi od ušća Peka do ulivanja u reku Dunav, koji živimo tu pored Peka, smo životno ugroženi. Ugrožavanje zdravlja velikog broja ljudi je krivično delo“, kaže Joksić.

Inicijativa “Sačuvajmo reku Pek” će takođe uraditi analize vode u referentnim laboratorijama u Beogradu. Ako se ispostavi da je Pek zagađen zbog rudnika u Majdanpeku, oni će podneti tužbu protiv ove kompanije.

Reka Pek protiče i kroz opštinu Golubac. Najviše je pogođeno naselje Klenje, čiji seoski vodovod ima bunare u blizini reke. Meštanin ovog naselja Draško Jovanović naglašava da problem sa ovom rekom mora da se reši i reguliše što pre. Jovanović kaže da je Pek nekada bio bistar i zdrava reka, a sada je mutan i zatrovan.

„Vidite i sami kakav je, a u vremenu koje je za nama je bio zlatonosan, komotno smo mogli da pijemo vodu sa Peka. Ja sam kao mali čuvao krave i ovce i više puta sam bio žedan, pa sam pio vodu iz Peka. Ovo ne liči ni na ništa od kada je ovakva voda. Ovo datira još od prošle godine, sad je još i gora i crnja. Znalo se posle snega i kiša kakva je voda, a sada ovo ne znam, nije mi jasno. Ne znam odakle dolazi, da li od Bora od Majdanpeka, šta ko tamo radi to ne znam, nisam kompetentan da to komentarišem, ali u svakom slučaju ovo bi trebalo nekako da se reguliše“, naglasio je Draško Jovanović iz naselja Klenje u opštini Golubac.

Predstavnici Zavoda za javno zdravlje Požarevac su zajedno sa članovima Radnog tima uzorkovali vodu iz sliva reke Pek radi kompletne analize, sa posebnim aspektom na prisustvo teških metala. Takođe, inicijativa “Sačuvajmo reku Pek” je najavila i svoje analize vode kod referentnih laboratorija.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare