Meštani Horgoša strahuju da je u okolini i dalje veliki broj migranata

Vesti 25. nov 202219:06 38 komentara

Nakon sukoba u kojem je korišćeno i automatsko oružje, na prostoru Horgoša i Subotice policija je tokom noći i jutra privela veću grupu migranata. Kako se navodi, u akciji je otkriveno i više od 600 ilegalnih migranata. I dok su meštani zabrinuti za svoju bezbednost, ministar policije poručuje da će građani Srbije i njihova imovina biti zaštićeni.

Pročitajte još:

Zbog vatrenog okršaja koji se desio u četvrtak reagovala je policija i uhapsila nekoliko ljudi. Na jednoj livadi u jutarnjim satima otkriven je i ilegalni kamp gde je na desetine migranata boravilo u šatorima. Iz MUP-a kažu da su identivikovali one koji su učestvovali u sukobu i da je jedan muškarac povređen.

„Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u sadejstvu više linija rada preduzeli su sve mere i radnje da blokiraju ovaj prostor. Otkriveno je više od 600 iregularnih migranata, određena lica koja su učestvovala u sinoćnoj pucnjavi su identifikovana, a pronađeno je i vatreno oružje“, naveo je MUP u saopštenju.

Meštani za N1 kažu da su zbog svega uznemireni i da strahuju za svoju bezbednost.

„To nam se činilo kao da je invazija neka, kao da su krenuli u napad. U strahu su meštani, zato što oni su pokupili 600 migranata. Prošle nedelje kada smo imali građanski skup, rečeno nam je da ih ima 2.500, znači 1.900 ljudi još su negde u selu ili okolini sela, u šumama i ne znam gde, nisu ih sve odveli i svi se plašimo“, rekla je za N1 meštanka Horgoša Olga Stojanović.

Ministar policije Bratislav Gašić uverava građane da su bezbedni.

„Takođe, i njihova imovina mora da bude zaštićena od svih vidova kriminala koji može da se desi, pa i od migranata koji su zloupotrebili naše gostoprimstvo i svojim činjenjem napravili da mi moramo da reagujemo kao što smo noćas i reagovali. Od danas prema svakoj vrsti bilo kakvog kriminala je nulta tolerancija i policija Srbije, MUP Srbije biće spremni da odgovore svim bezbednosnim izazovima“, poručio je ministar Gašić iz Horgoša.

Novinar Branko Žujović poručuje da cela situacije ne iznenađuje, jer kada postoji veliki priliv migranata oko granice koju, organizovano – ali ilegalno prelaze – formiranje bandi je prirodno.

„Kako je moguće da neko hoda usred noći sa automatskim oružjem ne zazirući ni od koga, postavlja se pitanje da li naša policija uopšte kontroliše granični pojas u punoj meri sa Mađarskom. Te bande koje očigledno postoje – bande migranata, postavlja se i pitanje da li su spregnute sa nekim domaćim kriminalnim organizacijama i sa kime još. To je takođe pitanje koje čeka odgovor“, kaže Žujović.

Ovo nije bila prva pucnjava među migrantima u Horgošu. Slična situacija se dogodila letos u šumi kod Subotice, kada je jedan migrant ubijen, a nekoliko njih je bilo povređeno.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare