Meštani Gornjih Nedeljica koji su prodali kuće nisu sigurni da li će se vraćati

Vesti 21. jan 202214:35 108 komentara
N1

Meštani sela Gornje Nedeljice kod Loznice, koji su prodali kuće i zemlju kompaniji Rio Tinto zbog otvaranja rudnika litijuma su, posle raskida saradnje Vlade Srbije sa tom kompanijom, rekli da će se teško vratiti na bivša imanja, ako ih ta kompanija bude prodavala.

Oni su rekli da su novac od prodaje potrošili kupovinom kuća na drugim lokacijama i da je većina kuća koje su prodate oštećena, jer su na njima poskidani krovovi i stolarija i da su ih kiša i sneg oštetili.

Vlada Srbije je u četvrtak ukinula Uredbu o Prostornom planu područja posebne namene, kojim je Rio Tintu bila omogućena realizacija projekta „Jadar“ o otvaranju rudnika litijuma, a time i sva rešenja i dozvole, a ugovor o eksploataciji nije ni bio potpisan.

Vlada je ukinula i Radnu grupu koja je trebalo da pomogne Rio Tintu u sprovođenju te investicije. Predsednica Vlade Ana Brnabić je, obrazlažući tu odluku, rekla da Rio Tinto nije pružio dovoljno informacija ni meštanima ni Vladi Srbije o projektu „Jadar“.

Radomir Filipović iz Gornjih Nedeljica rekao je da je od 52 kuće u tom selu prodato 48 i da dva vlasnika imanja na toj lokaciji vode spor sa Rio Tintom, a da dva vlasnika nisu želela da prodaju imanje.

„Prodao sam nedavno kuću i zemlju, ukupno 3,3 hektara, nakon pregovora koji su započeti 2017. godine. Dugo je trajao taj proces. Rano je govoriti o tome da li je moguć povratak, odselio sam se devet kilometra dalje“, rekao je Filipović.

On je rekao da je Rio Tinto zaslužio raskid saradnje bez obzira što se, kako je rekao, ne razume u valjanost njihovog projekta.

„Kompanija je sama kumovala da se taj projekat završi kako se završio, pucali su sebi u nogu, mada je bilo mnogo politike i laži oko projekta i lažne zabrinutosti poslanice Evropskog parlamenta Viole fon Kramon za Gornje Nedeljice“, rekao je Filipović.

Dodao je da se svest kod meštana probudila kada su, posle usvajanja Prostornog plana područja posebne namene, shvatili da će se u tom selu locirati deponija.

Filipović je rekao da nije sve bilo „crno, a ni belo“ i da je vlasniku, koji se žalio na uništeno zemljište zbog bušotina i tražio rekultivaciju, Rio Tinto ispunio taj zahtev.

„Najveću odgovornost za završetak projekta na način kako je završen snosi država, zatim Rio Tinto“, rekao je Filipović.

Goran Jezdić ocenio je da je kompanija Rio Tinto bila nekorektna prema njemu, jer kada mu je isplaćivala vrednost kuće računala je potkrovlje sa terasama kao tavan, zbog čega je i cena bila manja za oko 20.000 evra.

„Dao sam kuću i hektar zemlje i za taj novac kupio kuću i deset ari zemlje. Sada i kada bih imao novac da otkupim svoju kuću i vratim se, ne znam kako bih živeo tamo, jer su oko mog domaćinstva ruševine i nema ljudi. Kuće su upropašćene, jer je Rio Tinto nekim meštanima koji su ih prodali dozvolio da skinu krov, a meni samo da iznesem nameštaj“, rekao je Jezdić.

Prema rečima Zorana Šakića, koji je Rio Tintu prodao domaćinstvo, sada je teško da se u Gornje Nedeljice vrate i oni koji bi želeli jer nemaju novca za novu kupovinu.

„Ako bi bila prihvatljiva prodajna cena, vratio bih se, jer sam tamo zakupljivao zemlju i obradjivao“, rekao je Šakić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare