Merkel odbacila pozive za određivanje datuma za priključenje Zapadnog Balkana EU

Vesti 06. okt. 202115:58 > 16:0234 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Borut Zivulovic

Nemačka kancelarka Angela Merkel odbacila je pozive da se odredi datum za priključenje zemalja Zapadnog Balkana EU.

„Ne verujem, zaista, u određivanje datuma, verujem u ispunjavanje obećanja: Jednom kada uslovi budu ispunjeni, priključenje može da se desi“, kazala je Merkel novinarima posle samita EU i lidera Zapadnog Balkana na Brdu kod Kranja u Sloveniji, prenosi Rojters.

Povezane vesti

Određivanje krajnjeg roka moglo bi za EU da bude pritisak, bez obzira da li će Zapadni Balkan ispuniti uslove koje im je postavio 27-člani blok ili ne, rekla je Merkel.

Lideri EU, uz saglasnost lidera Zapadnog Balkana, su na samitu EU-Zapadni Balkan u Brdu kod Kranja usvojili Deklaraciju kojom se potvrđuje posvećenost Unije procesu proširenja i najavljuje intenziviranje zajedničkog angažovanja u cilju sveukupne transformacije regiona. U deklaraciji se ne pominju rokovi ni datumi u vezi sa nastavkom procesa proširenja.

Janša hteo rokove, ali nije se dogodilo

Slovenački premijer Janez Janša izjavio je da je Ljubljana želela da u deklaraciji sa današnjeg Samita Evropska unija – Zapadni Balkan budu navedeni rokovi vezani za proširenje EU, ali da se to nije dogodilo.

Većina članica EU je izrazila spremnost i volju da se tokom naredne decenije fokusira na evropsku perspektivu Zapadnog Balkana, rekao je Janša novinarima po završetku samita.

Janša je ocenio da je za materijalizaciju evropske perspektive regiona potrebno da institucije EU budu efikasnije, da se reše otvorena bilateralna pitanja, kao što su odnosi između Beograda i Prištine i Skoplja i Sofije, i da se paralelno sa tim nastavi pregovarački proces sa Briselom.

Za pregovarače je važno da postoje rokovi do kojih se nešto mora obaviti, izjavio je Janša.

Komentari

Vaš komentar