Merkel iznenadila sve pričom o litijumu, predsedniku njen odlazak teško pao

Vesti 14. sep 202119:15 > 19:42169 komentara

Na sastanak sa liderima Zapadnog Balkana u Tirani Angela Merkel otputovala je iz Beograda, gde se juče sastala sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Pored poruka o evropskoj perspektivi i ekonomskim vezama, odlazeća nemačka kancelarka otkrila je da Nemačka ima još jedan interes u Srbiji - litijum.

Na aerodromu svečani ispraćaj i poslednji pozdrav pred odlazak kancelarke u političku penziju.

„Aufwiedersehen! Gute Reise“.

Povezane vesti

Predsedniku Srbije rastanak je teško pao:

„Mnogo toga smo prošli zajedno, neko teško vreme, a ja sam mnogo toga od nje naučio i sinoć tokom večeri i razgovora u četiri oka, mnogo toga video i mnogo toga drugačije razumeo. I mnogo više nego što sam to do juče mogao da vidim. Zahvalan sam joj na svemu i da budem iskren, bilo mi je žao jutros kada je odlazila, jer ne znam kada ćemo je ponovo ugostiti u Srbiji.“

Uz tugu zbog odlaska, predsednik je, kaže, bio i ponosan zbog svega što je Merkel rekla o Srbiji.

Pored uobičajenih i očekivanih poruka o vladavini prava i evropskoj perspektivi regiona, bivšeg ambasadora Srbije u Berlinu Ognjena Pribićevića, iznenadila je jedna – Nemačka je zainteresovana za eksploatciju litijuma u Srbiji.

„Iako jeste da je litijum budućnost i možda jedno od najvažnijih pitanja, koje ima svoju dimenziju koja se tiče svih nas, a to je ekološka dimenzija. Sad u kojoj meri je to važno, ali imajući u vidu budućnost i te baterije litijumske da je to jako važno pitanje“, kaže Pribićević.

Važno je i to što je Srbija uspela da se veže za Nemačku, navodi Pribićević i podseća da je ovo ipak bila oproštajna poseta kancelarka Merkel, koja nije želela da porukama uznemirava domaćine u regionu. Smatraju analitičari, glavna poruka bila je ipak namenjena nemačkoj, a ne srpskoj javnosti.

„Ovde imamo značajno ekonomsko prisustvo, imamo politički uticaj, ima još posla da se odradi, zato hajde da krenemo od ove tačke koju vam ja sada prepuštam“, ističe Milan Igrutinović sa Instituta za evropske studije.

Kome će prepustiti kormilo u Berlinu znaće se 26. septembra nakon izbora. Međutim, ko god da dođe na čelo Nemačke, podržavaće približavanje regiona Evropi, tvrdi Sonja Liht koja se juče sastala sa kancelarkom Merkel kao predstvanica srpskog civilnog društva.

„Nemačka kao proevropska zemlja ostaje vrlo značajna snaga u EU. Nemoguće je insistirati na jačanju EU i jačanju evropskog duha, evropskih vrednosti i standarda, a da se istovremeno ne obraća ozbiljna pažnja na Zapadni Balkan“, ocenila je Liht.

Put ka Evropi vodi preko regionalne saradnje i Berlinskog procesa, inicijative koju je upravo kancelarka Merkel pokrenula pre sedam godina. Iako posao na Balkanu nije završila, region je sačuvala od zaborava, smatra novinar DW Nemanja Rujević.

„Angela Merkel nikada nije uložila svoj pun autoritet i težinu koju ima i pred nemačkim biračima i pred kolegama u EU da odlučno pogura Zapadni Balkan u članstvo u EU. Problemi su naravno većinom u državama regiona, a ona je pronašla modus vivendi i sa autokratama koje prodaju da su oni garanti stabilnosti i time upravo i završava svoj mandat na Zapadnom Balkanu“, kaže Rujević.

Region jeste i stabilniji i ekonomski povezaniji, saglasni su analitičari, ali podsećaju da je kancelarka u svemu tome – zaboravila na demokratiju. Stoga, poručuju, balkanske stabilokratije ostaju političko nasleđe Angele Merkel.

Komentari

Vaš komentar