Međustranački dijalog: Vlast prihvatila formiranje tela za praćenje medija

Vesti 18. sep 202113:48 > 15:2737 komentara

Vlast u Srbiji u okviru međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima prihvatila je formiranje tela koje će nadzirati medije, kao i izmene sastava Republičke izborne komisije, tako da u nju budu uključeni i predstavnici opozicije, izjavio je predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

Povezane vesti:

„Saglasili smo se s tim da se obrazuje privremeno nadzorno telo koje će obezbediti politički pluralizam i profesionalnu stručnost“, rekao je Dačić medijima nakon sesije u dijalogu uz učešće evroparlamentaraca.

Rekao je da bi se to telo sastojalo od 12 članova, od kojih će šest predložiti Regulatorno telo za elektronske medije, a šest opozicija.

To nadzorno telo bi imalo ulogu da prati medije, izradi pravilnik za javni servis i informiše javnost o pitanjoima od značaja u izbornoj kampanji, rekao je Dačić.

REM bi morao da donese i uputstvo koje bi bilo obavezujuće za javni servis, dodao je.

Predstavnici vlasti su se saglasi i sa tim da se desi privremena izmena sastava RIK, dodavanjem šest članova i šest zamenika članova iz redova opozicije, kazao je predsednik parlamenta.

“Da budem iskren, mislim da su neke političke partije imale određeni strah da ih ne bi pre svega Đilasova politička platofrma optuživala da pomažu vlasti“, dodao je on.

Istakao je da će vlasti u Srbiji realizovati sve što je usaglašeno bez obzira na to ko iz opozicije se složio a ko ne.

Dačić je kazao i da u narednim danima i nedeljama očekuje da se stranke, grupe, koalicije i platforme opredele da li učestvuju u implementaciji svega što je prihvaćeno.

„Bez obzira na to koliko su razgovori bili teški, mislim da je postignut značajan napredak i da smo imali veoma korektne razgovore sa predstavnciima EP i da smo bili spremni na kompromis, a kompromis podrazumeva da postoje i delovi sa kojima se neko ne slaže“, rekao je Dačić.

Najnovija sesija dijaloga vlasti i opozicije uz posredovanje evroparlamentaraca u Palati Srbija trajala je više od pet sati.

U radu današnje sednice nije učestvovao deo opozicionih stranaka, koje su u petak napustile dijalog.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je tim povodom u subotu da su poslanici Evropskog parlamenta mogli da vide „ko koči te procese i ko ne želi kompromis„.

Stranka slobode i pravde, Pokret za preokret, Pokret slobodnih građana i Demokratska stranka odlučili su da neće učestvovati u nastavku razgovora, a kako su preneli novinarima – vlast je odbila sve predloge koji se tiču izbora i zastupljenosti opozicije u medijima.

Lider SSP Dragan Đilas rekao je da je dokument koji su ponudili evroparlamentarci ocenjen kao neprihvatljiv, jer ne nudi konkretna rešanja ni mehanizme.

Komentari

Vaš komentar