Međustranački dijalog sve bliži, može li i opozicija biti?

Vesti 22. feb 202119:34 > 19:494 komentara

Dijalog vlasti i opozicije prema ranijim najavama trebalo bi da počne početkom marta. U ovom trenutku čini se da će opozicija početak dijaloga dočekati razjedinjena, bez zajedničke platforme, kao i bez dogovora kako bi izgledali pregovarački timovi. I pored toga među opozicionim strankama postoji svest da je, ako ne jedinstvo -onda bar bliska saradnja neophodna.

Mart, a sa njim i dugo očekivani dijalog vlasti i opozicije, stiže za svega nekoliko dana. Opozicija od ovih razgovora ima velika očekivanja, ali ih ipak dočekuje bez zajedničke platforme, u međusobnom nadgornjavanju i u lošoj amosferi, navodi nekadašnji predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić.

„Ovako opozicija ulazi nepripremljena u ovaj proces, ulazi razjedinjena u ovaj proces, ona ne mora izaći na izbore u jednoj koloni , može to biti u dve tri kolone, neka jedna bude kolona onih koji su bojkotovali izbore, druga oni koji nisu, neka se organizuju kako god znaju i umeju, ali u proces pregovaranja su morali ući jedinstveni“, kaže Pajtić.

Među idejama o tome ko bi mogao da predstavlja opoziciiju pominjao se i Bojan Pajtić, ali on međutim navodi da to nije realan scenario.

„Neće se oni nikad dogovoriti oko toga da ih predstavlja dvoje ili troje ljudi. To je ono što je tragično, tragično je što nisu spremni da preskoče svoju senku“, kaže on.

I u Skupštini slobodne Srbije veruju da se mora pokušati okupljanje oko istog cilja.

„Mislim da se mi već toliko dugo vrtimo u krug i jurimo svoj rep, mislim na ovu opozicionu stranu u Srbiji gde spadam i ja kao opozicioni birač, kao neko ko je protvnim ovoj vlasti, toliko dugo se vrtimo u krug, toliko dugo postoji ta razjedinjenost i iscepkanost, dezorijentacija, da se mora pokušati bilo šta i mora se nesto učiniti da se ovo promeni i da se konačno okupimo oko nečega“, kaže Biljana Stojković.

Lider stranke Slobode i pravde Dragan Đilas nedavno je izjavio da je sedam meseci nakon, kako je rekao, lažnih izbora vreme da ljudi koji su protiv ove vlasti prestanu da se dele. Jedinstveni nastup može samo da pomogne opoziciji, kaže politikolog Boban Stojanović.

„Ono što je ključno i što je sigurno, dok se ne ujedne opozicione patrije i dok opozioni birači ne postanu malo manje izbrdljivi, imaćemo ovo sto sad imamo, dalji slom demokratije i Aleksandra Vučića neće tu imati nikakvih ozbiljnih problema. Tako da svaki pokušaj grupisanja opozicije i svaki pokušaj smanjivanja tenzije jesu korak napred i prilika da se nešto više uradi“, kaže Stojanović.

Vremena za zajednički nastup, makar u međustranačkom dijalogu, nije ostalo mnogo. Predsednik parlamenta Ivica Dačić ponudio je 1. mart za početak razgovora, a prvi sastanak trebalo bi da bude onlajn.

Komentari

Vaš komentar