Međusobne optužbe i poziv na deeskalaciju, Vučić – Srbija poštuje sve potpisano

Vesti 26. sep 202119:21 41 komentara

Deeskalacija - to je termin koji je ovih dana aktuelan u vezi sa najnovijom krizom na Kosovu. Na to poziva međunarodna zajednica i traži povratak dijalogu. Beograd i Priština se međusobno optužuju, a za to vreme na severu Kosova i dalje traje blokada puteva. Na prelazima Jarinje i Brnjak su i dalje i specijalne jedinice kosovske policije i protesti Srba.

Glavna vest za kosovske, ali i pojedine beogradske medije su letelice vojske Srbije u blizini prelaza Jarinje kao i pojačano prisustvo srpskih vojnih snaga petnaestak kilometara dalje – u opštini Raška. Jedinice Vojske Srbije u toj opštini, ali i sam prelaz Jarinje danas je obišao ministar odbrane Nebojša Stefanović, u pratnji ruskog ambasadora i generala.

„Niko neće određovati našoj zemlji gde će da koristi svoje snage na teritoriji centralne Srbije, na koji način će da ih koristi, kako će da koristi svoju avijaciju, svoju vojsku, svoju policiju. Dakle, to je suverena odluka Republike Srbije“, rekao je Stefanović.

Povezane vesti:

Ruski ambasador poručuje da je stav zapadnih partnera čudan i štetan.

„Ovo je linija usmerena na etnički čisto Kosovo, veoma opasna, koja može izazvati novi sukob“, kaže ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko.

Sa zapadnim partnerima razgovarao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Sa visokom predstavnikom Evropske unije i generalnim sekretarom NATO-a. U saopštenju poručuje da sedam dana traje okupacija oklopnim vozilima severa Kosova i Metohije koju sprovodi Priština, a da međunarodna zajednica gromoglasno ćuti.

„Srbija poštuje sve međunarodne sporazume koje je potpisala, Srbija će se uvek ponašati odgovorno i ozbiljno, ali Srbija i dalje pita kad kreće formiranje ZSO i kada će Kurtijeve oklopne jedinice biti povučene sa severa Kosova i Metohije“, kazao je Vučić.

Na kraju, uz zahvalnost generalnom sekretaru Stoltenbergu na korektnom odnosu i želji da sasluša srpsku stranu, predsednik Vučić je postavio pitanje koju je to normu i međunarodni propis Srbija prekršila? Danas, juče ili bilo kada?

Na tviter nalogu sekretara NATO-a saznajemo da je osim sa predsednikom Srbije na telefonskoj vezi bio i sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

Visoki predstavnik Evropske unije najavljuje mogući susret šefova pregovaračkih timova Beograda i Prištine narednih dana, ali za sada bez detalja. Poziva na hitno povlačenje specijalnih jedinica kosovske policije i uklanjanje barikada na severu Kosova.

„I kosovski i srpski lideri u potpunosti su odgovorni za sve rizike po bezbednost i blagostanje lokalnih zajednica i na Kosovu i u Srbiji. Dijalog uz posredovanje EU i dalje je jedina platforma za rešavanje i rešavanje svih otvorenih pitanja između strana, uključujući i ona u vezi sa slobodom kretanja i registarskim tablicama, i snažno pozivam Kosovo i Srbiju da ga koriste“, rekao je visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borel.

Albanija je posebno zabrinuta zbog raspoređivanja srpskih oružanih snaga u blizini granice sa Kosovom i vojnih aviona koji lete blizu i iznad vazdušnog prostora Kosova, saopštavaju iz ministrarstva spoljnih poslova ove zemlje.

„Pozivamo Srbiju da povuče oružane snage upućene na granicu sa Kosovom i da radi na hitnoj deeskalaciji situacije. Pozivamo sve aktere da pokažu uzdržanost i odmah pređu na dijalog, kao jedini način da se krene napred i reši otvorena pitanja u duhu saradnje, kojoj je Albanija nepovratno posvećena, u svojim bilateralnim i multilateralnim naporima“, navodi se u albanskom ministarstvu spoljnih poslova.

Poručuju i da će kao saveznik u NATO-u i odgovorna članica Ujedinjenih nacija Albanija učiniti sve da se situacija odmah deeskalira i vrati dijalogu. Bivši premijer Kosova Avdulah Hoti kaže Kosovo je suvereno u svojim odlukama, ali se suverenitet mora ostvarivati u koordinaciji sa evroatlantskih zemljama.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare