Međuopštinska saradnja odavno je praksa u EU, a zašto je ona važna?

Vesti 08. jul 202217:43 1 komentar

Znate li šta je i zašto je važna međuopštinska saradnja? Katastrofalne poplave iz 2015. godine pokazale su da bez saradnje lokalnih samouprava nema ni brzog reagovanja kada su krizne situacije. Međuopštinska saradnja odavno je praksa u Evropskoj uniji, koja kroz reformu javne uprave i u toj oblasti podržava Srbiju.

U Srbiji, gde postoje velike razlike među lokalnim samoupravama od stepena razvoja do veličine teritorije, međuopštinska saradnja je put za bolji kvalitet života.

Prema rečima Dušana Todorovića, načelnika Odeljenja za poslove odbrane i vanredne situacije, Kruševac se uključio u ovaj vid saradnje, jer je to način da se sakupe sredstva da se proširi rečno korito, poprave nasipi, kupi oprema i obuče ljudi.

„Imate mogućnost da ukrupnite sredstva, definišete i pojavite se kod međunarodnih donatora, ili onih koji mogu da obezbede ta sredstva, jer ste onda interesantni kao sliv koji ima preko 200 kilometara voda, koji ima više od 500.000 stanovnika, koji tu gravitiraju. Nabavljane su pokretne brane koje mogu da se iskoriste za odbranu od poplava, Čačak, Gornji Milanovac, izvršena je nabavka osnovne opreme lične zaštite za poverenike na celoj teritoriji sliva, da budu ljudi zaštićeni pri nepogodana, zatim javna nabavka za rudno…. formiranje operativnog centra u Kruševcu, koji će komunikacijski pokriti ceo sliv, ideja je da kada se nešto dešava u Arilju, Ivanjici, centar to preuzima ovde“, objašnjava Todorović.

Državi je stalo da opštine ulaze u partnerstva, jer to uvek rezultira kvalitetnijim uslugama na lokalu koje građanima štede vreme i novac, kažu iz MDULS.

„Ne samo da imamo podršku Evropske unije, nego je EU odličan partner reforme javne uprave, a pogotovo u uspostavljanju međuopštinske saradnje jedinica lokalne samouprave u Republici Srbiji. Pojedine lokalne samouprave nisu u mogućnosti samostalno da pruže uslugu svojim građanima i privredi, i u tom smislu lakše im je kada se udružuju“, kaže Maja Mačužić Puzić, državna sekretarka MDULS.

Međuopštinska saradnja zahteva pravni okvir koji pojednostavljuje ulazak u partnerstva, a u Stalnoj konferenciji gradova i opština navode da izmenjeni Zakon o lokalnoj samoupravi nije jedini koji bi trebalo popraviti. Korist je višestruka.

„Recimo, jedna grupa opština iz zapadne Srbije ima zajedničkog pravobranioca. Nema u svakoj od malih opština pravnika sa položenim pravosudnim ispitom koji bi mogao da obavlja tu delatnost, tako da se više njih objedinilo, imaju zajedničkog pravobranioca, Drugi primer bi mogle biti različite regionalne deponije, postoje po Srbiji, zatim primer objedinjavanja i stvaranje zajedničke ustanove,  to je grupa opština iz Bačke, koja ima zajednički regionalni arhiv“, navodi Novak Gajić iz SKGO.

U međuopštinskoj saradnji dragocena su iskustva Evropske unije, koja godinama unazad, finansijski i na svaki drugi način, kontinuirano podržava Srbiju u procesu reforme javne uprave.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare