Ivković o arbitražnom zahtevu UG: Ako Srbija izgubi penale će platiti iz budžeta

Vesti 10. mar. 202111:44 > 21:089 komentara
Podeli:

Međunarodni arbitražni sudija Miloš Ivković izjavio je, komentarišući arbitražni zahtev koji su United Grupa i dve njene kompanije podnele protiv države Srbije Međunarodnom centru za rešavanje investicionih sporova u Vašingtonu, da Srbija treba da razmisli o tome da li postoji vansudsko rešenje, kao i da ne postoji nikakav redovni pravni lek protiv odluka arbitražnog tribunala, a ignorisanje postupka bi vodilo značajnoj šteti koja će morati da bude plaćena iz budžeta.

Sudija Ivković je, gostujući u emisiji „Probudi se“ na Nova S, objasnio da je ovaj zahtev poslednji korak koji pokazuje da investitor nije imao drugih metoda, tj. “kruna arbitražnih postupaka koji jedan investitor može da pokrene”.

Povezana vest

“U skladu sa Vašingtonskom konvencijom bilateralni sporazumi između suverenih država dozvoljavaju firmama iz tih država da pokrenu postupke pred međunarodnim sudijama isključujući jurisdikciju nacionalnih sudova u pogledu kršenja međunarodnih prava i međunarodnih sporazuma koji postoje o zaštiti investicija između dve države”, rekao je Ivković, prenosi Nova.rs.

U ovom slučaju se radi o međunarodnom ugovoru sklopljenom između Holandije i Srbije (tada Jugoslavije) u januaru 2002. godine, pre nego što je United Group investirala u Srbiju.

On objašnjava da postoje najmanje tri člana ovog sporazuma koja su prekršena.

„Po članu 3 zabranjene su sve radnje Republike Srbije koje krše fer i jednak tretman. Svaka promena u pravnom sistemu, koja nije predvidiva u trenutku investiranja, svaka zloupotreba države i državnih organa vodi kršenju ovog člana”, kaže Ivković.

Dodaje da se drugi deo odnosi na kršenje člana 4 ovog sporazuma, koji govori da Srbija ni u kom pogledu ne sme davati prioritetni tretman bilo kojoj drugoj stranoj ili domaćoj kompaniji.

„Republika Srbija je, prema informacijama koje posedujemo, prekršila oba dela ovog člana jer je favorizovala Telekom koja je državna kompanija i Telenor koji je privatna strana kompanija“, rekao je Ivković.

Član 6 zabranjuje direktnu ili indirektnu eksproprijaciju, objašnjava on.

“Iz interne komunikacija u okviru Telekoma je jasno da je cilj svih radnji da se uništi United Group. Njeno uništenje bi vodilo indirektnoj eksproprijaciji i gubljenju tržišta, što znači da United Group ima pravo naknade direktne izgubljene dobiti i indirektne izgubljene dobiti”, kaže Ivković i dodaje da bi se ta nadoknada, ukoliko Srbija izgubi spor, isplaćivala iz budžeta.

Vlast je na dogovor između Telekoma i Telenora rekla da je u pitanju interni dogovor, ne zvanični dopis, zbog čega ne može da reaguje.

“To nije validno opravdanje ni kada ispitujete studenta na ispitu, ni u kom slučaju. Dokaz da je postojala određena radnja i da je ona planirna iza kulisa je uzrok povećanja snage zahteva United Group. Ti dokazi govore da je postojao predumišljaj, namera da se ošteti jedan strani invesitior. I ne samo da je uz to lakše ustanoviti povredu prava već i više odštetne zahteve”, smatra Ivković.

Objašnjava da Srbija treba da razmisli o tome da li postoji vansudsko rešenje, da li treba dozvoliti institucijama kao što je Agencija za konkurenciju da rade svoj posao i ocene da li je dogovor između Telekoma i Telenora u skladu sa zakonom.

“Ukoliko Srbija to ne učini mora da bude jasno da ne postoji nikakav redovni pravni lek protiv odluka arbitražnog tribunala u Vašngtonu. To znači da će ignorisanje postupka u Vašingtonu voditi značajnoj šteti koja će morati da bude plaćena iz budžeta Srbije, gde će United Group imati pravo čak da oduzima i imovinu Republike Srbije. Gde ne postoji nikakav pravni lek, nikako pravo žalbe. Samim tim će građani Srbije morati da plate odštetu za nešto što bi moglo da bude rešeno na drugi način”, zaključuje Ivković.

The Telegraph: Vlada Srbije angažovala firmu Blerove supruge

Londonski dnevni list Telegraf (The Telegraph) u ekskluzivnom tekstu tvrdi da je advokatska firma Šeri Bler (Cherie Blair), supruge bivšeg britanskog premijera Tonija Blera, dobila ugovor za odbranu „autokratskog“ režima u Srbiji koji njen muž već savetuje.

Srbija je, prema pisanju Telegrafa, angažovala firmu Šeri Bler, Omnia Strategy, zbog optužbi da zemlja guši nezavisnu televiziju i internet provajdera u pokušaju vladajuće stranke da „ojača moć“.

Njen suprug, Toni Bler i njegov Institut za globalne promene savetuju srpske vlasti poslednjih šest godina, piše Telegraf i dodaje da su taj ugovor prvobitno finansirali Ujedinjeni Arapski Emirati.

Toni Bler i njegov Institut demantovali su da su igrali bilo kakvu ulogu u obezbeđivanju posla advokatskoj kancelariji njegove supruge koja je, kako su rekli, „poznata advokatska firma koji ima klijente po celom svetu“.

„Bler i Institut nisu imali bilo kakvu ulogu u obezbeđivanju kontakata firmi Omnia Šeri Bler. Ona je etabliran advokat a Omnia ima klijente širom sveta. To je advokatska firma koja nema nikakve veze sa aktivnostima Instituta“, izjavio je portparol Instituta.

Veza Šeri Bler sa Srbijom vidi se iz dokumenata u koja je Telegraf imao uvid. Ona je u tim spisima navedena kao prvi kontakt u sporu, uz još pet advokata iz njene firme Omnia Strategy, čije sedište je u Londonu.

Telegraf dodaje da nije jasno koliko će poreske obveznike u Srbiji koštati pravni saveti te advokatske kancelarije, ali je poznato da Šeri Bler, QC (Queen’s Council, titula u pravnom sistemu Komonvelta) i bivša honorarna sutkinja koja je karijeru napravila kao advokatica za ljudska prava, naplaćuje 1.000 funti po satu za pravne savete.

Firma Omnia strategy nije odgovorila na zahtev Telegrafa za komentar.

Komentari

Vaš komentar