U akciji protiv „Balkanskog narko-kartela“ za dve godine zaplenjeno 2,6t kokaina

Vesti 27. sep. 202111:24 > 12:224 komentara
Podeli:
Izvor: Pau Barrena/AFP (arhiva)

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije je saopštilo da je u međunarodnoj akciji, sprovedenoj u osam država na dva kontinenta, pod pokroviteljstvom Evropola, tokom 2020. i 2021. zaplenjeno 2,6 tona kokaina, ističući da su u toj operaciji aktivno učestvovali i pripadnici MUP-a Srbije. Evropol u svom izveštaju objavljenom danas pojašnjava da je u akciji optužen 61 pripadnik "Balkanskog narko-kartela", a da su od tog broja uhapšene 23 osobe, i to u Španiji njih 13, a deset u Sloveniji.

Ova izuzetno mobilna kriminalna organizacija imala je podružnice aktivne u nekoliko evropskih zemalja i sastojala se uglavnom od kriminalaca iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Slovenije, naveo je Evropol u saopštenju.

Evropol je u julu 2020. osnovao Operativnu radnu grupu koja okuplja sve uključene zemlje zbog koordinacije zajedničke strategije za rušenje kriminalne mreže, a toj organizaciji je od tada omogućena stalna analiza obaveštajnih podataka, kako bi se pomoglo istražiteljima na terenu.

Rezultati te radne grupe su, kako je saopštio Evropol, sledeći:

– 61 član  kriminalne mreže je optužen, od toga 23 su uhapšena – 13 u Španiji i 10 u Sloveniji.

– zaplena 2,6 tona kokaina

– zaplena 324 kg marihuane

– zaplena 612.000 evra u kešu

– zaplena devet luksuznih vozila i pet motocikala

Učestvovali pripadnici MUP-a Srbije

U saopštenju MUP-a Srbije se navodi da su u akciji aktivno učestvovali pripadnici MUP, Uprave kriminalističke policije, kao i Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Akcije su sprovedene u okviru Operativne radne grupe i u njima su učestvovale policije Srbije, Španije, Nemačke, Slovenije, Kolumbije, BiH, Hrvatske, kao i DEA, američka agencija za borbu protiv droga.

Ministar Aleksandar Vulin je pohvalio pripadnike Uprave kriminalističke policije koji su učestvovali u ovoj akciji i istakao da je srpska policija još jednom pokazala da je pouzdan partner u borbi protiv svih vidova kriminala.

„Ponosan sam na našu policiju koja je učestvovala i dala veliki doprinos u razbijanju ovog Balkanskog kartela. Naša policija svakodnevno pokazuje snagu i odlučnost u borbi protiv organizovanog kriminala. Pouzdan smo i dostojan međunarodni partner. Bez obzira u kojoj zemlji se bave trgovinom narkoticima, državljani Srbije će biti na udaru MUP i daćemo sve od sebe da ih nađemo i uhapsimo“, poručio je.

U julu 2020. u Karipskom moru je presretnut pokušaj krijumčarenja 1.350 kilograma kokaina koji je zaplenjen, namenjen evropskom tržištu, a čiju nabavku i krijumčarenje je sprovela organizovana kriminalna grupa.

Policija je istragu ubrzala u martu ove godine, kada su vođe kartela doputovale u Španiju kako bi pripremile dolazak nove velike količine kokaina, koji je transportovan iz Južne Amerike u Španiju, da bi 10. marta pripadnici španske policije zaplenili 1.250 kilograma kokaina i uhapsili 13 osoba u nekoliko gradova.

Među uhapšenima su bili i N.P. (48), crnogorski državljanin sa prebivalištem u Novom Sadu, koji je visoko pozicioniran u kriminalnoj grupi, zatim J.J. (57), državljanin Srbije sa prebivalištem u Španiji, R.B. (33) i M.M. (34) iz Beograda, kao i S.P. (41) iz Ćuprije.

Pripadnici Uprave kriminalističke policije MUP Srbije su u Španiji učestvovali u hapšenju i pretresima.

Komentari

Vaš komentar