Međak: Nije dobra pozicija za Srbiju da njeno pridruživanje EU zagovara Mađarska

Vesti 08. jul 202113:11 > 14:00 15 komentara

Mađarska pokušava da ojača svoju poziciju u Briselu zagovaranjem proširenja Evropske unije i članstva Srbije u EU, ocenio je Vladimir Međak iz Evropskog pokreta.

Povezane vesti:

“Međutim, sa naše tačke gledišta, ako hoćete da vaše pridruženje zagovara država koja je već ocenjena kao neko ko ne poštuje vrednosti EU, to nije dobra pozicija”, rekao je Međak za Studio live na N1.

On je kazao da u EU postoji “jasna podela” na one koji se zalažu za vladavinu prava i zemlje poput članica Višegradske grupe u kojoj su Poljska, Češka, Slovačka i Mađarska.

“Srbija nažalost sve više dobija imidž nekoga ko se svrstava uz tu grupaciju”, kaže Međak.

Upozorava da je Mađarska pod stalnim kritikama Brisela i drugih članica EU duži niz godina i da to sada eskalira.

“Pozicija Mađarske je sve slabija i slabija u smislu da nešto ozbiljnije utiče na prilike u Uniji”, rekao je on.

Smatra da je pozicija Mađarske u ovom trenutku defanzivna – može nešto da uradi da zaštiti sebe, ali ne može da nameće odluke i agendu, kao na primer u politici proširenja.

Međak dodaje da nije dobro kad se dobri odnosi držva zasnivaju na dobrim odnosima između njihovih vladajućih partija.

Upitan o izjavi Vučića da je Mađarska “faktor stabilnosti na Zapadnom Balkanu”, Međak kaže da ima problem sa samim konceptom faktora stabilnosti.

“Imali smo jedan ‘faktor stabilnosti’ devedesetih pa se sećamo kako je on završio i kako je Srbija sa njim završila”, rekao je on.

Dodao je da je smanjivanje međuetničkih incidenata, koje je predsednik spomenuo, pozitivno i nešto na čemu treba raditi.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare